IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Морски бизнес
14:33 | 3 май 2018
Обновен: 15:54 | 22 април 2024

Сърф училище и медицински пункт изграждат на рибарския плаж във Варна

Не констатираме нарушения, заяви министърът на туризма Николина Ангелкова, която направи изненадваща инспекция на обекта

По материала работи: Слав Велев
Снимка Пламен Гутинов

Сърф училище и медицински пункт ще бъдат изградени на рибарския плаж, съобщи пред журналисти Андрей Василев, търговски директор на фирмата концесионер „Лазурен бряг 91“. Те ще се намират на мястото на бившите съблекални, които отдавна са загубили предназначението си. „Това е предпоследният етап от реновирането и модернизирането на крайбрежната алея в участъка на Лазурен бряг, фирмата е собственик на тези сгради. Грубата част на проекта ще бъде приключена до 15 май, а до 15 юни имаме желание да финализираме и вътрешните довършителни дейности. Тук вече няма да е разположена дискотека, а ще има два обекта за почивка и отдих, спасителна станция, медицински пункт и сърф училище, което ще е насочено към подрастващото поколение. Имаме желание, съвместно с община Варна да провеждаме различни мероприятия и състезания. Надявам се с изграждането и на рибарския мостик, което е заложено в инвестиционните програми на община Варна, тук да се оформи едно приятно място“ – допълни Андрей Василев.

 

Представителят на фирмата концесионер обърна внимание и на факта, че състоянието на участъка от крайбрежната алея в района на рибарския плаж е компрометирано  вследствие на по-силните вълни през зимата, както и на естествените процеси на ерозия и абразия. „Има опасност тази част от алеята да бъде откъсната от останалата. Имаме уверение от г-н Портних и се надяваме, че укрепване ще бъде направено и с помощта на ресорните министерства“, каза Андрей Василев.
 

На въпрос какво е състоянието на Шокаровия канал, Андрей Василев отговори, че според информацията, с която разполага община Варна има проект и кандидатства за финансиране. По думите му една голяма част от замърсяването, което е констатирано на територията на Шокаровия канал в момента е овладяно. „Надявам се, както миналата година, така и тази година да нямаме високи стойности на замърсяване на Офицерския плаж“, завърши той.
 

Изненадваща инспекция на изграждащите се сърф училище и медицински пункт в района на рибарския плаж извърши и министърът на туризма Николина Ангелкова. „Изцяло са спазени всички изисквания, има и необходимите проекти, които се съгласуват с институциите и с дирекцията за културното наследство, тъй като статутът на Морската градина налага това. Имаме уверение от фирмата концесионер, че изцяло ще се спазят изискванията на закона . Ще направим допълнителни  замервания , на първо четене това което виждам е,  че става въпрос за лека конструкция, която отговаря на изискванията за т.нар. поставяеми преместваеми обекти и това изцяло съответства и на инвестиционната програма, подадена при нас във връзка с концесията на този морски плаж. Освен това строителните дейности се извършва в правилното време, тъй като от 15 май влиза в сила строителната забрана “ – заяви Николина Ангелкова.
 

И през този сезон ще бъдат правени, както планирани, така и изненадващи проверки на плажовете в цялата страна, увери министърът на туризма.


Полина Петрова
Снимки Пламен Гутинов

 

 

Коментари

Новини Варна