IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 23°
Морски бизнес
13:45 | 22 май 2018
Обновен: 09:14 | 29 март 2024

Морските ни пристанища са водещи в електронното управление на товарите в Европа

Варна и Бургас ще ни свържат с Азия по „Пътя на коприната“

По материала работи: Борис Проданов
Морските ни пристанища са водещи в електронното управление на товарите в Европа

Успешното въвеждане на електронното управление на морските пристанища Варна и Бургас ги прави привлекателни, за да се развият в мултимодални хъбове за стоките по „Пътя на коприната“. Това заяви генералният директор на ДП „Пристанищна инфраструктура” Ангел Забуртов през участниците в VII Международна конференция „Пристанища и корабоплаване по Черно море 2018“, която се провежда за първи път в България.

 

Във форума участват над 300 представители на световни компании от морския бизнес – превозвачи, товародатели, логистични компании, оператори на пристанищни терминали, доставчици на пристанищно оборудване и услуги от 20 държави. Присъства и посланикът на Ирландия в България – Н.Пр. Майкъл Форбс.

 

„Варна се развива като модерен логистичен център в Европа“, каза в приветствието си кметът Иван Портних.

 

Той очаква форумът да даде новите насоки за развитие на Пристанище Варна като интермодален хъб по „Пътя на коприната“.

 

С голям интерес беше посрещнато изказването на Саломе Каладжеридзе (Грузия) – зам.-директор на консорциума, който изгражда новото дълбоководно и модерно пристанище Анакия на Черно море. То ще струва 80 млрд. долара и ще свърже Варна и Бургас по най-краткия „Път на коприната“ между Азия и Европа.

 

Приветствие към участниците отправи и областният управител Стоян Пасев.  

 

Целта на конференцията е да се анализират най-новите световни казуси в областта на морския транспорт и логистиката, да се насърчи транспортът на контейнери в Черно море и стратегиите за развитие на транспортния пазар, да се адаптират нови технологии за обработка на контейнерите от черноморските пристанища и да се повиши конкурентоспособността на портовете в района въз основа на регионалното сътрудничество между различните организации. Открито беше и изложение на фирми от морската и пристанищната индустрия.

 

Стефан Денков

Коментари

Новини Варна