IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Морски бизнес
15:45 | 11 юли 2018
Обновен: 20:09 | 17 април 2024

До седмица парламентът казва „да“ за новите патрулни кораби на ВМС

Единият от тях ще бъде произведен в България

По материала работи: Слав Велев
До седмица парламентът казва „да“ за новите патрулни кораби на ВМС

Очакваме проектът за купуване на 2 многофункционални патрулни модулни кораба да бъде одобрен до седмица. Това съобщи командирът на ВМС контраадмирал Митко Петев в сутрешния блок на тв „Черно море“ с водещ Иван Барбов. Проектът вече беше одобрен от парламентарната комисия по отбрана. Има съгласие и от страна на основните политически сили. Планираните близо 1 млрд. лв. ще бъдат достатъчни, добави той. Основното препятствие пред проекта до момента е била необходимостта да се въведе допълнително ДДС, което вече е направено. Данните от пазара сочат, че с отпуснатите средства могат да се купят 2 нови патрулни кораба, да се предвидят резервни части за тях и да се обучи персоналът. Вярно е, че имаме нужда от още два, но трябва да бъдем реалисти с оглед  финансовото състояние на държавата, каза още командирът на ВМС. Ще продължим използването на трите белгийски фрегати, като възстановим техните бойни възможности и третата фрегата да влезе в строя. В момента разполагаме с 6 бойни кораба, като 3 от тях са на предела на жизнения си цикъл. Проблемът е, че са руско производство и не е лесно да бъдат поддържани, особено що се отнася до въоръжението. Освен това са морално и технически остарели и технически несъвместими с корабите на НАТО. Очакваме двата нови патрулни кораба да заменят трите стари. Те са снабдени и с вертолети, което увеличава бойния потенциал 2 пъти. С тях ще можем да изпълняваме ангажиментите си към НАТО  и към опазване на националния морски суверенитет.

 

Единият от новите кораби ще бъде произведен в България, което ще доведе и до по-ниска цена на продукта. По-важното обаче е, че това ще е сериозна инвестиция в родната отбранителна индустрия, обобщи контраадмирал Митко Петев.   

 

Ставри Таргов

 

Четете още:  

Коментари

Новини Варна