На карагьоз, сафрид и хамсия се радват рибарите във Варна
Излизат попчета и иларии, скоро ще се лови и зарган
Публикувана: 1 Aug 2018 | 9:11 От: Борис Проданов
Снимка Пламен Гутинов

Всеки ден край колоните на варненския Аспарухов мост десетки риболовци опитват късмета си. По техни думи излиза дребничък карагьоз, който е по-познат като „харип“ или „малка дунавска скумрия“.

 

Този вид хоби се препоръчва за всички, които гостуват във Варна дори за малко. Именно под Аспаруховия мост на сянка дори в горещините може спокойно да се хвърли въдицата, затова е предпочитано място. Допълнителна екстра е достъпът на автомобили. Плавателният канал свързва езерото с Черно море, затова често преминават и сериозни пасажи риба.

 

Въдичари споделят, че „карагьоз“ е турска дума и значи буквално „черно око“. Рибата е тип проходна, изхранва се в морето, но размножаването й е в сладководни басейни и реки. Излизат екземпляри около педя, които са идеални за скара и пържене.

 

Хамсия, харип и сафрид – това е уловът под Аспаруховия мост. Вече пърхат и иларии, но по-рядко, твърдят редовните посетители там. Подходящо е хвърлянето на чепаре с пера – рано сутринта или привечер.

 

На буните във Варна обаче излизат и попчета. Основната стръв е червей, парченце месо, скарида. За зарганите още е рано – единични бройки увисват на кукичката. Повече случайно, отколкото като стабилен улов.

 

Още по темата: Морски зони за защита на малкия калкан искат рибарите

 

 

Още от: Морски бизнес

Коментари ( 0 )