IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 24°
Морски бизнес
10:58 | 4 август 2018
Обновен: 09:10 | 27 март 2024

ООН: От началото на годината са загинали над 1500 мигранти в Средиземно море

Нелегалният поток се засилва

По материала работи: Борис Проданов
ООН: От началото на годината са загинали над 1500 мигранти в Средиземно море

Над 1 500 мигранти за загинали от началото на годината в Средиземно море, тъй като трафикантите прибягват към все по-непригодни за море плавателни съдове. Това обяви Службата на Върховния комисар на ООН за бежанците, информира Асошиейтед прес.

 

Само през юни и юли над 850 души са намерили смъртта си на път за Европа по море. През тези два месеца един от 31 мигранти е умирал в морето, докато през цялата минала година съотношението е било 1:49.

 

Броят на загиналите мигранти в Средиземно море се е повишил, въпреки че броят на пристигналите по море в Европа тази година е около 60 хиляди, т.е. около два пъти по-малко в сравнение със същия период на 2017 г.

 

По думите на Венсан Коштел, специален пратеник на Върховния комисар, агенцията на ООН за бежанците призовава държавите и властите, през които минават транзитните пътища на мигрантите, "да вземат всички необходими мерки" за разбиването на трафикантските мрежи.

 

Заради силния мигрантски натиск Испания взема спешни мерки и създава нова структура, която да координира усилията на властите за справяне с проблема. Премиерът Педро Санчес разкри, че Мадрид преговаря с Мароко и други африкански страни за спиране на трафика на бежанци.

 

Агенцията на ООН за бежанците съобщава още, че до края на май 2018 г. са спасени 8 150 мигранти в испански води. В последните месеци нелегалния поток се измести от Италия към Испания, достигайки до 240 нелегални мигранти дневно.

 

дневник.бг

Коментари

Новини Варна