IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Морски бизнес
12:52 | 13 август 2018
Обновен: 00:14 | 23 април 2024

Доц. д-р Виолин Райков: Прогнозата за времето важи и за рибата в морето

Ученият не се ангажира да дава прогноза дали ще се радваме на изобилие от риба

По материала работи: Борис Проданов
Доц. д-р Виолин Райков: Прогнозата за времето важи и за рибата в морето

Засега със сигурност може да се каже, че в морето има достатъчно много трицона за риболов. Това отговори доц. д-р Виолин Райков от секция „Биология и екология на морето” в ИО-БАН на въпроса каква риба ще има на пазара. Наличието на тази дребна риба е предпоставка за появата и на хищните видове. Ученият не се ангажира да дава прогноза дали ще се радваме на изобилие от риба. „Както малките видове като трицоната, така и хищните - паламуд, лефер, карагьоз, зависят много и от метеорологичните условия. Рибарите вадят от даляните, грибовете и хамсия, дребен сафрид. Но не може да се каже примерно, дали и сега, както беше преди 2 години, ще има изобилие от паламуд. Има някаква цикличност, която ние, учените, знаем, но не и всички предпоставки. Дори не сме сигурни, дали този вид се размножава в Черно море или идва през Босфора“, каза доц. Райков. Според него със сигурност може да каже, че метеорологичните условия са един от съществените фактори за наличието на риба. За съжаление обаче никой не може да прави точна прогноза за след 3 или 4 месеца. Метеоролозите могат да определят какво ще е времето с голяма точност само за период от 3 дни напред. Същото важи и за улова на рибата.

 

Освен метеорологичните условия, които са важни за формирането на пасажите, силно влияние оказва и екологичната среда, която засега е в добро състояние по нашето крайбрежие. Както вече споменахме, наличието на трицона и малки пелагични риби привлича хищните видове. Колкото и да е дребна, тя е от едно видово семейство с карагьоза и за нея много важна е слънчевата светлина. Насищането със светлина на повърхностния слой вода е от голямо значение за формирането на нейните пасажи. Ако в продължение на една седмица времето е облачно, няма как да се получи. Затова невинаги могат да се правят изводи за наличието на едрите хищни видове риба, например само от цикличността на появата им в района на нашето крайбрежие, колкото и добри изследвания да имаме. Например при паламуда цикълът е около 7 години и той още продължава, но ето че миналата година беше много слаба, а през 2015 г. рибарите препълваха лодките си с богат улов, допълни доц. Райков.

 

СТЕФАН ДЕНКОВ

 

Коментари

Новини Варна