IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Морски бизнес
11:51 | 18 октомври 2018
Обновен: 22:53 | 17 април 2024

Морски Big Brother ще следи изцяло икономическата ни зона

Ще можем да обменяме информация с европейските служби

По материала работи: Борис Проданов
Морски Big Brother ще следи изцяло икономическата ни зона

През 2020 г. секторните системи за наблюдение на морето трябва да бъдат напълно съвместими, за да обменят данни. Това съобщи във Варна Петър Киров, гл.секретар на Изпълнителна агенция „Морска администрация“. В същия срок ще завърши и създаването на система за информационен обмен между институциите в страната.

Секторните системи за наблюдение – на „Гранична полиция“, „Пристанищна инфраструктура“, Военноморските сили и за риболовните кораби, няма да се обединят механично, а ще работят отделно с предоставяне на данни едни на други. Това при необходимост ще допълва (в своеобразен Big Brother) глобална картина на Черно море.

 

Това е особено важно за Агенция „Митници“, защото има възможност за  проследяване на плаването на конкретен кораб, включително в наши и извънтериториални води. Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури пък ще има възможност да контролира икономическата зона на страната и да засича незаконния риболов.

Обмяната на информация на европейско равнище пък ще подобри наблюдението на морето, за да могат институциите да реагират бързо при замърсявания, аварии, спасяване и търсене. Всичко това пък ще е гаранция за една по-добра сигурност, допълни Петър Киров.

 

Прочетете още: Варненец поведе експедиция срещу пластмасата

Коментари

Новини Варна