IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Морски бизнес
14:48 | 31 октомври 2018
Обновен: 05:52 | 21 април 2024

Доц. д-р Виолин Райков: Не всяка година има достатъчно риба

Микропластмасите скоро могат да се превърнат в глобален проблем

По материала работи: Борис Проданов
Доц. д-р Виолин Райков: Не всяка година има достатъчно риба

Навръх Деня на Черно море доц. д-р Виолин Райков от секция „Биология и екология на морето” в Института по океанология към БАН гостува в сутрешния блок на тв „Черно море“.

 

„Всяка година се обсъжда каква риба излиза в Черно море. Динамиката на рибните запаси е сложен процес, не можем да прогнозираме със 100% точност, но действително помним години (като миналата), в които няма достатъчно риба. Най-вече причината е в околната среда. Основното е, че рибните запаси - например чернокопът, малкото на лефера, са хищен вид и зависят от популацията на жертвите си. Ако ги има, и този вид ще е масов през сезона“, каза той.

 

Той припомни статистики, които са стряскащи – например през 1965 г. видовият и количествен състав на Черно море многократно надвишава сегашните.

 

„Черноморската акула не е изчезнала, но като върхов хищник сериозно е намаляла. Тя е интересен вид, с особено поведение – единак. Един мъжки опложда десетки женски. И тези навици се знаят от рибарите, които ловят именно в размножителния период“, изтъкна доц. Райков.

 

Контролът в Черно море според него е на средно задоволително ниво.

 

„От години се работи в насока за управляване на рибните запаси, за създаване на общи документи, правна рамка. Пъстра е палитрата на държавите и единен регламент не може да се достигне, особено при положение, че Турция и Русия не искат да отстъпят от своите приоритети“, убеден е океанологът.

 

Според него проблемът с пластмасите в морските и океанските води е планетарен.

 

„Микропластмасите попадат в живите организми, но не са установени вредни ефекти. Като чужд елемент може да се очаква да повлияе негативно в дългосрочен план“, обясни доц. Райков.

 

Подмяната на вредните продукти с биоразградими протича по регламента на ЕС.  

 

„Трябва да действаме, и то бързо“, категоричен е експертът.

 

Борис Проданов

Иван Барбов

 

Цялото интервю: "Щрихи от утрото" (31.10.2018) - Какво е състоянието на рибните ресурси в Черно море?

Коментари

Новини Варна