IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Морски бизнес
12:21 | 13 ноември 2018
Обновен: 21:00 | 25 април 2024

Цакат ни с вносен паламуд във Варна

Ако се появи на цена между 6 и 8 лв./кг със сигурност не е български

По материала работи: Борис Проданов
Цакат ни с вносен паламуд във Варна

Запознати с рибата варненци алармираха – продаваният от матрапази паламуд на цена между 6 и 8 лв./кг не е български. От рибарски кооперации потвърждават, че почти не се лови в този сезон в нашата акватория на Черно море. Тенденцията времето да се развали е прогонило рибата през Босфора и само ако се случи топло време тук, паламудът се връща.

 

През септември имаше сериозен бум на екземляри от 0,700 кг до 1,2 кг. Периодично са излизали риби до около половин килограм (традиционни за това време), но и тях вече ги няма.

 

В района на Бургас се лови черноморския паламуд у нас, но вече излиза зарган, сафрид и чернокоп. Ако във Варна установите наличие на паламуд, той обикновено е внесен от Турция през Гърция, с произход Мраморно море. Или е испански.

 

Теоретично може да излезе в района на Резово, но гаранция за черноморски произход е само ако го купите директно от лодката. В последните дни той мигрира, защото не се размножава в Черно море. Идва тук да се храни, а зимува в Мраморно море. Единици остават около Бургас и Созопол, но те няма как да повлияят на пазара. За сметка на това сега излиза повече чернокоп и лефер.

 

Паламудът в последните години е и по-вкусен предвид тенденцията Черно море да има по-ниска соленост и по-студени води. В тези условия рибите трупат полезни за хората мазнини. Но в Черно море е около 18% соленосттта, в Мраморно – в диапазона 28 – 32%, а в Средиземно достига дори 36 – 42%. Затова и рибите от тези акватории са по-сухи и не дотолкова вкусни.

 

Борис Проданов

 

Още по темата: Нормални цени на рибата очакват за Никулден

Коментари

Новини Варна