IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Морски бизнес
11:07 | 14 ноември 2018
Обновен: 09:06 | 27 март 2024

Във Варна и Бургас заловиха кораби, които замърсяват Черно море

В рамките на операция „30 дни в морето“ са проведени над 130 проверки

По материала работи: Борис Проданов
Във Варна и Бургас заловиха кораби, които замърсяват Черно море

Два случая на употреба на горива в кораби, акостирали в наши пристанища, са довели до административни санкции. Проблемът е бил съдържанието на сяра, а по-незначителни несъответствия са приключили с изготвянето на предписания.

 

Проверките са били на плавателни съдове в Бургас и Варна, а инспекторите са действали в рамките на операцията с кодово име „30 дни в морето“ (1 – 31 октомври), съобщават от МВР. Тя е била насочена срещу престъпления и нарушения, които водят до замърсяване на Черно море.

 

Проведена е при ръководството на „Интерпол“ с участието на 276 екологични и правоохранителни агенции от 58 страни. Участвали са още ключови европейски служби като „Европол“, EFCA (контрол на рибарството), „Фронтекс“ (брегова охрана), EMSA (морска безопасност) и „Евроджъст“ (съдебно сътрудничество).

 

Операцията „30 дни в морето“ е довела до разкриването на около 500 престъпления. Сред тях незаконно изхвърляне на боклук и нефт от кораби, замърсяване на реки и море, както и неспазване на нормативната база за емисиите на плавателните съдове.

 

122-ма национални координатори, свързани в глобална мрежа, са управлявали „30 дни в морето“. Операцията е привлякла морски, екологични и пристанищни агенции. Съдействали са митници, полицейски сили и пристанищни власти. Това е довело до извършването на 5200 проверки, приключили със 185 разследвания, вкл. арести и завеждане на дела от наказателен характер.

 

В България в „30 дни в морето“ се включиха митниците, полицията, Морска администрация, екоинспектори от МОСВ, както и агенти от Варна и Бургас, вкл. представители на окръжните прокуратури в тези 2 пристанищни града и Добрич.

 

Инспекциите у нас са 130: на кораби, включващи проверки на съдържанието на сяра в горивата за екологичен контрол на Черно море, както на фирми, които изпълняват функциите на приемни на пристанищни съоръжения в Бургас и Варна, и за установяване на съответствия за спазване на изискванията за управление на отпадъците от кораборемонта.

 

Осъществени са 24 патрулни излизания с катери на „Гранична полиция“ – 334 ч. на море във вътрешни води и в териториалното ни Черно море. Проведени са проверки за безопасността на корабоплаването, както и за екологични замърсявания от кораби или източници на брега.

 

Прочетете още: Преди 40 години 65 души намериха смъртта си на понтона в Белослав 

Коментари

Новини Варна