IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 15°
Морски бизнес
16:08 | 21 ноември 2018
Обновен: 18:18 | 25 април 2024

Морето още дава чернокоп и сафрид

Рибите се търсят и за готвене, и за мариноване

По материала работи: Борис Проданов
Морето още дава чернокоп и сафрид

Сафрид и чернокоп продължават да пълнят мрежите на рибари – както по Северното, така и по Южното Черноморие. Логично и прясната риба е желан гост на трапезата, а както знаем – Варна има сериозни традиции в този тип кулинария.

 

Медийна група „Черно море“ вече съобщи, че паламудът (на цена между 6 и 8 лв.) вече е вносен, защото мигрира в по-топлите морета. Матрапази обаче предлагат замразен (над 8 лв./кг) и веян – около 12 левчета килото. Но през късното лято и ранната есен си отядохме на хубави паламуди.

 

Като стана въпрос за рибари, още има и зарган. Е, не в количествата на сафрида и чернокопа, но подобната на змиорка риба също е вкусна. Ако се приготви правилно.

 

Писахме, че чернокопът е хит в последните седмици. Приготвен на скара трудно намира конкуренция, но и маринован също „върви“ добре. Цената му варира в доста широки граници – от 5 до близо 12 лв. за килограм.

 

Докато излиза, сафрид се търси. Някои го купуват за пържене, но е добре да се консумира и маринован. Правилно консервиран може да ни радва цяла зима.

 

Попчетата (познати и като кая) излизат целогодишно, но в променливи количества. По същата схема се лови и цацата, която е хем евтина (когато я има), хем вкусна – опържена в тиган или „на метла“.

 

Да не забравяме, остават малко дни до Никулден. Празникът се свързва с приготвяне на шаран. Сладководната риба държи цена от 5 – 6 лв./кг. Да поскъпне максимум с лев около 6 декември, вещаят матрапази. Мнозина се канят да купят шарани ден – два преди Никулден и да не рискуват с цената.

 

Борис Проданов

 

Още по темата: Чернокопът все още е лидер на рибния ни пазар

Коментари

Новини Варна