IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Морски бизнес
15:10 | 22 ноември 2018
Обновен: 02:48 | 25 април 2024

Работниците от „Варна запад“ скочиха срещу ръководството на порта

Не сме спирали диалога със синдикатите, напрежението идва от другаде, бе мнението на изпълнителния директор Петър Сеферов

По материала работи: Пламен Янков
Работниците от „Варна запад“ скочиха срещу ръководството на порта

Над 150 работници от Пристанище „Варна-Запад“ излязоха на протест пред административната сграда на терминала. Чрез своя синдикален лидер Пенка Илиева, председател на СО на КНСБ към СТСБ, те изразиха недоволство от лошите условия на труд, неадекватното заплащане, нарушаването на колективния трудов договор, на трудовото законодателство, наредбата за оценката на риска и други. Председателят на синдиката на докерите Тошко Градинаров изнесе данни, че фонд „Работна заплата“ е намалял и, че има драстично намаление на заплащането на нормения труд. Той окачестви като фабрика за фалшиви новини твърдението, че заплатите във фирмата били увеличени с 20% през последните 2 години. Това се прави, за да се настрои общественото мнение срещу нас, каза още той. Според него масовите заплати на работниците – докери, кранисти, шофьори и други, са чисто между 700 и 800 лв. 

 

 

Митингът завърши с приемането на декларация, адресирана до премиера Бойко Борисов, до министрите Росен Желязков и Бисер Петков и до президента на КНСБ Пламен Димитров. В нея се настоява също за разделянето на терминалите „Варна изток“ и „Варна запад“, за спешен ремонт на разбития път до „Варна запад“ и други. Приемете протестния митинг като предизвестие за стачна готовност, се казва в края на документа. 

 


 

На пресконференция с журналисти директорът на Пристанище „Варна“ Петър Сеферов не скри, че е учуден от провеждането на протеста. Водим постоянен диалог със синдикатите, КТД и трудовото законодателство се спазват стриктно, още повече че сме сред най-проверяваните фирми, добави той. Според него протестът е повлиян от външни фактори. При нас заплатите не закъсняват никога, класът за прослужено време е по-голям, има немалко социални придобивки, а разценките за заплащането са предложени тъкмо от двамата организатори на митинга, посочи Сеферов. Той посочи, че е изключително опасно за здравето на фирмата двата терминала да бъдат разделени.

 


За последните 2 г. са вложени над 10 млн. лв.за нова техника и оборудване на „Варна запад“. Средното брутно заплащане на терминала е около 2000 лв., като в тази сума влизат и ваучерите, на които имат право работниците, стана ясно още на пресконференцията.

 


Пристанище „Варна“ осъществява 25% от товарооборота на всички речни и морски портове в страната. Нямаме текучество и не можем да разберем напрежението в стабилна фирма като нашата, обобщи Петър Сеферов. 

 

СТАВРИ ТАРГОВ

Снимки ПЛАМЕН ГУТИНОВ

Коментари

Новини Варна