IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 20°
Морски бизнес
16:32 | 23 ноември 2018
Обновен: 11:51 | 27 март 2024

Осигуряват високотехнологичен комплекс за нуждите на ВМС

Техниката включва барокамера, високотехнологично водолазно оборудване, включително и автономни апарати

По материала работи: Пламен Янков
Осигуряват високотехнологичен комплекс за нуждите на ВМС

Снимка ПЛАМЕН ГУТИНОВ, архив

 

 

Военноморските сили ще разполагат с високотехнологичен комплекс за подводни операции след реализацията на проект, финансиран от ЕС. Това съобщи командирът на Военноморските сили контраадмирал Митко Петев. Техниката, която Военноморските сили ще придобият при реализацията на проекта, е барокамера, високотехнологично водолазно оборудване, включително и автономни апарати.

 

Това е програма, която за първи път миналата година беше одобрена от съвета на Европа и е предназначена да могат да се използват еврофондове за отбрана. По този начин, ние ще можем да развием проект, в който участваме съвместно с Франция и Гърция за модулни подвижни способности т.е. създаване на възможности за подводни интервенции, каза контраадмирал Митко Петев – командир на ВМС на република България.


Модулният комплекс е на стойност около половин милион евро. Той е преносим и може да бъде транспортиран с контейнери. В рамките на 24 часа може да бъде доставен навсякъде в страната, където е необходимо.


Чрез него ще имаме възможност не само да изпълняваме морски подводни операции, но и за оказване на аварийна помощ, за извършване на дълбоководни действия до 100 м. дълбочина, а също така той има своето приложение, когато е необходимо да се окаже допълнително помощ на населението при аварии, бедствия във водоеми, във водни басейни, отбеляза още Контраадмирал Митко Петев.


В проекта са включени и обучението на военнослужещи и разработването на високи технологии, като костюм за подводна интервенция, при който всички биометрични данни на водолаза ще могат да се следят и контролират дистанционно.

 

ЕМИЛ ДАМЯНОВ

Коментари

Новини Варна