БАБХ извърши 1087 извънредни проверки за Никулден
Съставени са 7 акта и са издадени 6 предписания
Публикувана: 13 Dec 2018 | 12:48

По повод отминалия празник Никулден, Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) извърши 1087 извънредни проверки на обекти за производство и продажба на риба и рибни продукти в цялата страна.

 

В периода от 3 до 7 декември контролните органи на БАБХ инспектираха водоеми за развъждане на жива риба, обекти за отглеждане на аквакултури, за производство и търговия с риба и рибни продукти, складове за търговия на едро и дребно, пазари и борси, и заведения за обществено хранене на територията на всички области, съобщават от Агенцията по храните.

 

В резултат на проверките са съставени 7 акта за установяване на административно нарушение и са издадени 6 предписания.

 

Констатираните нарушения са за продажба на риба от обекти, които не са регистрирани съгласно действащото законодателство, предлагане на риба и рибни продукти с изтекъл срок на годност, без документи за произход и неправилно етикетирани, неспазване на изискванията за температура при съхранение и лоши хигиенни условия, както и нерегламентирана продажба на риба (без свидетелство за произход) от нерегистрирани по Закона за ветеринарномедицинската дейност превозни средства. По време на проверките са установени несъответствия по сградов фонд и оборудване в търговски обекти, предлагащи риба и липса на коректно и редовно водени записи в дневниците за самоконтрол (по Системата за управление безопасността на храните).

 

Спрени от реализация и насочени за унищожаване са 7 кг охладена риба.


Агенцията извършва и проверки в зимните курорти, които стартираха на 10 декември и ще продължат до края на сезона.

 

По традиция по време и на Коледните и Новогодишни празници контролните органи на БАБХ ще инспектират обекти за търговия и предлагане на храна на територията на цялата страна.

 

Дежурни инспектори към Българската агенция по безопасност на храните ще проверяват обектите по време на празниците и в почивните дни. Те ще извършват проверки и по сигнали на потребители, които ще могат да подават и онлайн или на горещия телефон на БАБХ – 0700 122 99.

 

Четете още:  

 

 

 

Още от: Морски бизнес

Коментари ( 0 )