IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Морски бизнес
14:04 | 19 декември 2018
Обновен: 01:10 | 18 април 2024

Показват в изложба най-интересните морски експонати, дарени през 2018 г.

Военноморския музей се сдоби с нови предмети, снимки и документи

По материала работи: Слав Велев
снимки: Пламен Гутинов

Дарените вещи, документи и снимки, включени в музейния фонд на Военноморския музей през 2018 година бяха подредени в традиционната годишна изложба „По пътя към морската история“. Множество любопитни и ценни експонати са изложени вече в сбирката на музея.

 

„Ние сме особено благодарни на всички наши дарители и се радваме, че можем да покажем по-голямата част от тях – каза директорът на музея Мариана Кръстева. Сред тях е ръкописът „Военноморска история“ от 1930 година с автор контраадмирал Иван Вариклечков. Вниманието привличат албумите с отразените дейности на военния флот от първата половина на ХХ век, снимки на випуски на Морското училище, както и на отделни личности, свързани с морската ни история. Изложен е ценен архив от снимки и документи, които дават нови подробности за околосветското плаване на капитан Георги Георгиев. Част от изложбата е и почетната траурна лента от погребалния венец на героя от Първата балканска война капитан I ранг Георги Купов. Интересни са техническите предмети, които връщат към флота от преди много години. Два от предметите са свързани с навигационното осигуряване. При нас дойде батитермограф от оборудването на Спасителния кораб „Протео“, оптиката от стария фар на Варненското пристанище, чиято кула е част от външната експозиция на музея и светещата глава на плаващ буй със слънчево захранване“ – отбеляза още Мариана Кръстева.

 

 „Моето дарение са оригинални писма, картички и снимки за и от кап. Георги Георгиев –сподели Ева Георгиева, съпруга на Иван Георгиев - Зъбата. Кап. Георгиев обиколи света през 1976-77 г. Той се подчиняваше изцяло на решението на Яхтклуба, като един войник, на когото дават команди. Неговото желание беше да плава през нос Хорн. Яхтклубът обаче решил, че тази лодчица няма да издържи и той трябва да мине през нос Добра надежда – по пътя на Магелан. Аз съм филолог и виждам, че неговите писма бяха абсолютно правили граматически. Беше наш приятел“ – допълни дарителката.

 

Офицерски униформи, барутник, ползван като манерка по време на войните за национално обединение, аптечка за първа помощ, котелка за съхраняване на течности от верижна машина и бинокъл са сред по-атрактивните дарения за музея, постъпили през 2018 г.

Полина Петрова, Ели Маринова

Снимки Пламен Гутинов

 

Изложбата „Най-старото злато на човечеството“ гостува в Рощок

Коментари

Новини Варна