IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Морски бизнес
13:20 | 9 януари 2019
Обновен: 04:01 | 28 март 2024

В студа на борсата във Варна вадят хубава риба

При късмет можете да купите и прясно уловена (СНИМКИ)

По материала работи: Борис Проданов
Замразеният калкан е най-евтин. Снимка Пламен Гутинов

Цената на калкана във Варна закова в диапазона 22 – 30 лв. за килограм. Това съвсем малко над цените, които радваха варненци на борсата преди Никулден. Ниската стойност е за замразената версия, а по-високата – в охладената.

Свежа писия понякога „цъфва“ по лондите на сергиите буквално от нищото. Завърта се за около 15 левчета килото. В последните 2 петилетки тя минаваше за почти екзотичен вид, но от 2 – 3 зими пак се хваща в Северното Черноморие.

Матрапази довериха на Медийна група „Черно море“, че ако търсим прясна рибка – добрият избор са попчетата. Количествата от каята обаче са скромни и твърде ограничени, предвид студеното време. Но ако имате късмет, можете да я купите за 5,50 – 7 лв./кг.

На линия е и любимата на народа цаца (трицона), но изглежда твърде вносна. За около 3 лв./кг и е идеална за фритюрник и „на метла“. Сардината пък е до 5 лв./кг.

Пресният калкан удари 30 лв.

 

Мераклии вадят и чернокоп (на цена 8 – 11 лв./кг), но остават и съмнения да са поетапно размразявани количества от миналогодишния богат улов. Не е невъзможно обаче да е и пресен. Приблизително същата цена е и на паламуда. Лавракът от Турция завърта 13 лв./кг

Богат избор има и на пресните речни рибоци. Живите шарани се появиха на 4 лв./кг, колкото и толстолобът. Таранката е с левче по-евтина. Има и деликатесни видове, транжирани, обработени, които и лесно се приготвят. И тяхната цена е прилична.

 

Борис Проданов

 

Снимки Пламен Гутинов

 

Още по темата: Рибарите се стягат за Никулден по стар стил

Коментари

Новини Варна