Наши експерти: Нито една държава няма право да задържа кораб без основание
Публикувана: 10 Jan 2019 | 15:28

Либия ще задържа всеки български кораб, навлязъл в нейни териториални води. Това става ясно от заповед на либийската морска администрация, разпратена до всички търговски и нефтени пристанища в страната.

 

Причината - задържан в Бургас либийски танкер, около който вече повече от година се водят съдебни битки...

 

„Случаят започна да се развива динамично след 21 декември 2018 г., което не е обичайно, след като корабът е задържан през 2017 г. – прекалено дълъг период от време. Една от основните причини този казус да се проточи толкова дълго във времето е липсата на подходящо морско законодателство – нещо, за което говорим от години и настояваме за промяна на основни морски закони“, заяви в студиото на тв „Черно море“ председателят на УС на Българската морска камара к.д.п. Богдан Богданов.  

 

По думите на Свилен Крайчев – секретар на БМК, случаят се преекспонира, тъй като казусът е отпреди две години, а нито една международна организация не се е обърнала по-рано към българската страна, за да попита за причините, довели до ситуацията.

 

Относно изявленията на либийската страна да арестува всеки наш кораб, кап. Богданов заяви, че не вярва това да е официална позиция на арабската държава, и цитира Конвенцията по морско право на ООН, ратифицирана от над 150 държави, в това число и от Либия, по чиято сила корабите на всяка страна имат право на мирно преминаване през териториалното море на държавата, спазвайки условията на конвенцията. „Нито една държава няма право да задържа кораб без основание. Абсурдно е някой дори да си помисли да ограничи мирното преминаване на плавателен съд през териториалното море на държавата“, категоричен е председателят на БМК.

 

Иван Барбов

Мариана Стойкова

 

Целия разговор по темата може да видите тук: "Щрихи от утрото" (10.01.2019) - Конфискуван либийски танкер ни вкара в международен конфликт

 

Още по темата: 

 

Коментари ( 0 )