Във Варна е задържан кораб за дългове
На екипажа на „Найка форчън“(Nika Fortune) не е плащано от месеци
Публикувана: 31 Jan 2019 | 13:49 От: Борис Проданов

Дълговете по заплатите на руско-украинския екипаж от задържания в Порт Варна кораб „Найка форчън“ (Nika Fortune), плаващ под флага на островната държава в Тихия океан – Палау, са достигнали 106 000 долара, съобщи Руският професионален съюз на моряците, цитиран от korabel.ru. По курса на деня това е около 7 млн. рубли.

 

Капитанът Александър Милакин е потвърдил за ТАСС, че корабът е край българските брегове от 5 декември миналата година. Преди това плавателният съд е бил задържан и край Ростов на Дон след сигнал на един от моряците за неиздължени заплати.

 

На моряците не е плащано от няколко месеца, на капитана – от година. Само четирима са получили в някакъв момент по 400 долара, което е било възнаграждение за…14 месеца работа на борда.

 

Допълнително се съобщава, че корабът не е технически изряден. Повредите са били регистрирани още в Ростов на Дон, но така и не са отстранени.

 

Гориво и вода има за не повече от 10 дни. В ТАСС има съобщение, че Генералното консулство на Руската Федерация във Варна се опитва да помогне на екипажа. Ако не се изплатят възнагражденията българските власти имат пълното право да арестуват кораба и после да го продадат.

 

Наемателят Денис Меркулов и собственикът Татяна Матвиевская са обещали да се разплатят в кратки срокове. Те вече пропуснаха един от сроковете – 24 януари. На борда са 4-ма руснаци и 6-ма украинци. Според капитан Милакин засега ситуацията е под контрол и всичко е спокойно.

 

Превод от руски Борис Проданов

 

Още по темата: Конфискуван либийски танкер в Бургас вкара България в конфликт с Либия

Още от: Морски бизнес

Коментари ( 0 )