IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Морски бизнес
16:32 | 20 февруари 2019
Обновен: 07:26 | 18 април 2024

Над 90% от контрабандните змиорки умряха в Аквариума във Варна

Оцелелите екземпляри ще бъдат отглеждани, за да бъдат пуснати в естествени водоеми

По материала работи: Слав Велев
Снимка: Агенция "Митници"

 

По-голямата част от конфискуваните европейски змиорки на летище София са умрели още в превозваните пакети, каза за Радио „Фокус“ – Варна, доц. д-р Веселина Михнева, ръководител-отдел „Хидрология“ при Института по рибни ресурси – Варна. По думите й високата смъртност е вследствие на значителния период, в който те са транспортирани в нетипична за тях среда. 48 часа след пускането им в карантинните басейни в спасителния център за водни организми при Института по рибни ресурси се наблюдава над 90% смъртност. Змиорките са настанени в карантинни съдове, в контролирана среда, при поддържане на постоянна температура и аерация.

 

Със съдействието на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури голяма част от тях са настанени в акваферма. Оцелелите екземпляри ще бъдат отглеждани известно време, докато могат да бъдат пуснати в естествени водоеми. Според доц. Михнева в България европейските змиорки са характерни за сладководни водоеми в Южна България. Припомняме, че на 15 февруари митническите служители предотвратиха опит за измама чрез нелегален износ на 200 кг змиорки от критично застрашения вид европейска змиорка (Anguilla Anguilla). Те са били намерени в 90 контейнера, обявени като "шаран и толстолоб за зарибяване" и е трябвало да пътуват за Малайзия.

Коментари

Новини Варна