IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 15°
Морски бизнес
12:55 | 25 февруари 2019
Обновен: 16:47 | 23 април 2024

Варненски рибари се похвалиха с уклей

„Речният сафрид“ излиза на язовир „Цонево“

По материала работи: Борис Проданов
Снимката е илюстративна.

Броени дни преди времето в Малък Сечко да се развали, имаше риболовни успехи с варненски адрес на язовир „Цонево“. В района на „Чудните скали“ (където водоемът се стеснява) се събраха майстори на улова от Варна, Шумен, Бургас и Добрич.

 

Хвърляха за уклей и неочаквано по време на топлия уикенд (16 и 17 февруари), а и малко след него рибата започна да кълве. Използвани бяха специални захранки със смески, които привличат т.нар. „речен сафрид“. Той обаче е захитрял или предвид времето все още е на дълбокото и кълве само на бял червей.

 

Уловените екземпляри са около 10 см и стават както за пържене, така и за мариноване. Дори според ценители на черноморските риби, уклеят не им отстъпва по вкусови качества и дори съперничи на много от тях.

 

Неговият пик се чака в първите дни на март, но тази година е подранил. Улавянето ме става с по-фини такъми, като кукичките са максимум №13. На всяка от тях се слага по 1 бял червей.

 

По Луда Камчия се говори, че са тръгнали малките костурчета. Пак на бял червей били извадени сериозни количества от тези рибки, които се пържат и стават деликатес, но трябва да се внимава, защото са маломерни. На Голяма Камчия извадиха речни кефали, над кило. Мнозина се похвалиха и със скобари.

 

Още по темата: Рибари вече се озъртат за калкан и писия

Коментари

Новини Варна