IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Морски бизнес
17:06 | 7 март 2019
Обновен: 07:02 | 23 април 2024

Индонезийският моряк е спасен при вълнение на морето от 3 бала

Разказ от първо лице от военния лекар лейтенант Николета Славова

По материала работи: Слав Велев
снимка: Ели Маринова

При вълнение на морето от 3 бала е извършена акцията на ВМС за спасяване на индонезийският моряк в Черно море. Това каза военният лекар лейтенант Николета Славова, която е участвала в операцията и е само от две седмици в редиците на флота. „На 6 март около 6.30 ч. получих обаждане на личния си телефон, че трябва да се явя в Щаба, защото има получен сигнал от панамски търговски кораб, че има бедстващ пациент, разказва лейт. Славова. По най-бързия начин бяха организирани мероприятията от ВМС и за около час и половина изминахме 60 мили в морето. Достигнахме до кораба и благодарение на невероятните умения както на нашия водещ на операцията, така и на командира на панамския кораб успяхме да си взаимодействаме, защото имаше вълнение на морето 3 бала и ситуацията бе по-сложна. Слава богу имахме късмет, че пациентът можеше сам да се придвижи, за да се прехвърли на нашия патрулен кораб. Хората, с които работя са изключително организирани и адекватни при такава ситуация.

 

Не съм се срещала със случай, в който да съм подценявана за това, че съм жена. Досега в моята работа съм забелязала, че се обръща внимание на това дали можеш или не можеш. Но в други ситуации съм срещала специфично отношение и то от жени. Усещането и познанията на тези хора във флота и това, че си застават зад казаната дума ме доведе тук“ – споделя още лейтенант Николета Славова.

 

Припомням, на 6 март в 07.00 часа от Морският спасителен координационен център постъпва искане във Военноморските сили за медицинска евакуация на член от екипажа на търговски кораб „Star Hyperion” плаващ под панамски флаг и намиращ се на 60 мили от пристанище Варна. По заповед на командира на ВМС контраадмирал Митко Петев, бързоходна средна патрулна лодка FPB-M (FORCE PROTECTION BOAT - MEDUIM) от Пункт за базиране Варна с екипаж капитан ІІІ ранг Тенко Стефанов, лейтенант Борислав Димитров, матрос Борислав Братоев и военния лекар лейтенант Николета Славова, отплава към кораба. След преглед на борда на кораба, на болния член на екипажа (индонезийски моряк) е установена коремна болка със съмнение за остро възпаление за апендикса, което налага медицинска евакуация до болнично заведение. В 10.30 часа на Морска гара Варна индонезийски моряк е качен в реаномобил на центъра за спешна медицинска помощ на МБАЛ „Света Ана”, а бързоходната средна патрулна лодка се прибра в Пункт за базиране Варна.

Ели Маринова

Снимка авторът

 

 

ВМС проведоха спешна медицинска евакуация на член от екипажа на търговски кораб

Подарък за 8 март получиха дамите във флота

Коментари

Новини Варна