IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Морски бизнес
11:36 | 7 март 2019
Обновен: 18:43 | 28 март 2024

На езерата в Дуранкулак и Шабла пуснаха рибари

В средата на март ще може да се ловят и шарани

По материала работи: Борис Проданов
На езерата в Дуранкулак и Шабла пуснаха рибари

До 31 март в Шабленските блата отново са отворени за риболов. Там е сравнително плитки, а рибата е активна от първите дни на „женския месец“. Майстори на въдиците (и от Варна!) разчитат до средата на март да извадят едри костури – около 1 кг. Хищните риби в този период са гладни и нападат куките дори и на тях да няма стръв. Проверено е – замятане на по-едра плувка и постепенно придърпване води до улов.

 

Тази привидна идилия идва с предупреждение към рибарите, които е добре да не забравят, че на Дуранкулак има щуки. Те са основна риба в Шабленското езеро, но от 2 седмици са забранени, защото си хвърлят хайвера. Но тези сериозни жищници също са гладни и се хващат на всякаква стръв.

 

След седмица влиза и забраната за улов на бели риби. Те са характерни за блатото край Дуранкулак и се закачат при мятане за костури. От Деня на шегата и двата водоема ще бъдат забранени. Следващият период за рибарите ще бъде от 1 юли до 31 октомври.

 

От 15 март се очаква и шараните да станат активни. Кълват на торни червеи, но обикновено трябва да се търсят по дъното. Излизането им от летаргия ги карат да търсят и по-горни слоеве, където да събират светлина и топлина. Затова се хващат на плувка дори на 50 сантиметра под водата и без специална подготовка. Имайте предвид, че не могат да се освободят от мириса на тиня.

 

През целия март растителните захранки за шарани и стръв са безсмислени, защото този вид риба търси месо, живи рибки или червеи. Някои рибари обаче считат, че царевични теста или дори царевица със съответната миризма върши работа.

 

Борис Проданов

 

Още по темата: Ще развиваме ли рибарски туризъм във Варна?

Коментари

Новини Варна