IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Морски бизнес
09:19 | 19 март 2019
Обновен: 20:48 | 27 март 2024

Доц. д-р Елица Петрова, директор на Института по рибни ресурси: Искаме да възстановим уникалната сграда на Института по рибни ресурси с Аквариум

По материала работи: Слав Велев
доц. Елица Петрова

Сградата на Варненския аквариум в първите дни на своето откриване през 1911 година. Идеята за неговото построяване е на цар Фердинанд, който на една вечеря в двореца „Евксиноград“ възлага на д-р Парашкев Стоянов да започне работа по основаването на морска станция, като обещава пълната си подкрепа.

 

- Сградата на Аквариума е една от емблемите на Варна, дело на видния арх. Дабко Дабков. Какво предвиждате за нейното съхраняване и за бъдните поколения?

 

- Стартираме план за укрепване и реставрация на сградата и след като подготвим необходимата документация, смятаме да кандидатстваме за целево финансиране за неговата реализация.

 

- Реставрацията ще включва ли разширяване и осъвременяване на Аквариума?

 

- Сградата е обект от национално значение. В документацията, която изисква Националният институт за паметниците на културата, задължително трябва да бъде заложено нейното възстановяване да стане във вида, в който е създадена при запазване на  функциите й. От откриването й през 1932 г. досега ИРР –Варна, с Аквариум съчетава научноизследователската дейност в лицето на института и популяризацията на морската флора и фауна чрез експозицията. Тя може да бъде осъвременена, за да отговаря на днешните изисквания, и това е обект на по-нататъшна работа, но, пак подчертавам, при запазване на класическия  й облик.

 

- Значи сега идеята е само за реставрация и укрепване, което да запази годността на сградата?...

 

- Не само да се запази нейната годност, но и да бъдат напълно възстановени в първоначален вид всички елементи по нея, които с годините са амортизирани, пък и са правени някои промени. Например пред сградата е имало малък басейн (виждали сме го на снимки), който би следвало да бъде възстановен. Важно е да се знае, че първоначално сме били създадени като Биологична станция с аквариум, после ставаме Институт по рибни ресурси с Аквариум. Тоест, функцията винаги е била една и съща през цялата 100- годишна  история на сградата. Така трябва да остане и занапред.

 

- Как ще се развива аквариумът, защото вече има предложения за изграждане на друг модерен морски аквариум по черноморското ни крайбрежие?

 

- Нашата идея е да се запази уникалността на варненския аквариум. В Европа има само още два като него. Впрочем нашият е създаден навремето по техен модел. Става дума за съчетаването на морска биологична станция с аквариум. Такива има в Неапол и в Марсилия. Желанието ни е да запазим точно тази уникална структура. По същия начин тя е съхранена напълно в Неапол, в автентичния външен вид на сградата, вътрешния интериор. Естествено, експозицията може да бъде представена по съвременен начин, както ми иска да стане и при нас. Но като се придържаме към съхраняване на нейната уникалност за България, тоест, на структурата Институт по рибни ресурси с аквариум.

 

- Сградата на нашия аквариум много прилича на морската зоологична експозиция в Неапол?...

 

- Това не е случайно. Наши учени черпят опит от  Неапол, Марсилия, където е започнало развитието на хидробиологията по това време. Впрочем аквариум от този тип, съчетан с научен институт (биологична станция), няма на друго място на Балканския полуостров. Така че важното е сега да съхраним тази уникалност за България. А иначе частен аквариум може да бъде изграден на всяко друго място като атракция, но това ще е нещо съвсем различно. Както вече подчертах, тук неповторимото е съчетанието между наука, образование и популяризация. Най- важното е първо да грабнеш сърцата на най-малките, които са нашето бъдеще. Сега се опитвам, и дано се получи, да засилим популяризацията и работата с подрастващото поколение. Имаме идеи за съвместни действия и с браншовиците от сектор „Рибарство“  за популяризация на историята на риболова като поминък. Проблемите са многопластови и на моменти става много трудно, но с общи усилия и много работа вярвам ще вървим напред.

 

 

СТЕФАН ДЕНКОВ

Коментари

Новини Варна