IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Морски бизнес
09:02 | 19 март 2019
Обновен: 22:00 | 21 април 2024

Морски бизнес: Пускат спасените змиорки в естествен водоем

Мрежа за бърза реакция при откриването на по-големи нелегални пратки от живи рибни и други водни видове предлагат от Института за рибни ресурси

По материала работи: Слав Велев
СПАСЕНИ СА ГОЛЯМА ЧАСТ ОТ КОНФИСКУВАНИТЕ 200 КГ ЗМИОРКИ, които пристигнаха в 90 кашона в спасителния център за водни организми към ИРР -  Варна.

Успяхме да запазим живи повечето змиорки от конфискуваната нелегална пратка, сега осигуряваме хайвер от треска за тяхното захранване и след като бъдат освободени като веществено доказателство пред съда, при подходящи условия ще търсим възможност да ги пуснем в подходящ водоем, където могат свободно да се развиват. Това заяви за в. „Черно море” доц. д-р Елица Петрова, директор на Института по рибни ресурси (ИРР) към Селскостопанската академия.

 

Припомняме, че  на 15 февруари на софийското летище беше осуетен опит за нелегален износ чрез митническа измама на 90 контейнера с общо 200 кг малки змиорки от критично застрашения вид европейска змиорка от вида Anguilla аnguilla.

 

Веднага ни се обадиха от софийската митница, тъй като Институтът по рибни ресурси е определен за спасителен център за водни организми.  Цялата пратка от общо 90 кашона ( 200 кг нето и към 1000 кг бруто тегло) пристигна в събота. За първи път получаваме такова огромно количество, обясни доц. Петрова. Базата на Аквариума към ИРР не разполага с капацитет (обеми, филтриращи системи), за да го поеме, и се свързахме с акваферма в Добричко, която има необходимите мощности, евентуално да поеме част от змиорките. Благодарение на бързата реакция и общите усилия на ИАРА, МОСВ, аквафермата е налице успешен финал и змиорките са живи, каза директорът на ИРР. След като вече са спасени, започвала усилена кореспонденция за доставяне на хайвер от треска, който е оптимална храна за захранването им. Змиорките в карантинните басейни на института също били живи.

 

Сега предстои да се реши по-нататъшната им съдба с тяхното пускане да се развиват в  подходящ воден басейн. Това може да стане, след като бъдат захранени. Има изисквания и към водоема, в който температурата  трябва бъде постоянна около 15 градуса. Доц. Петрова се надява да намерят такава подходяща естествена среда, която да осигури нормалното развитие на змиорките. В момента цялото им внимание било насочено първо да стабилизират напълно тяхното състояние.

 

Случаят с пратката от 200 кг конфискувани змиорки, постъпила в спасителния център за водни организми към ИРР – Варна, и голяма част от които е спасена благодарение усилията на няколко институции и на акваферма, сега поставя въпроса за координираните действия при бъдещи подобни инциденти. В тази връзка директорът на института сподели за в. „Черно море”, че водят разговори с МОСВ и другите институции, които са наясно с положението, за идеята да бъде създадена  мрежа за бърза адекватна реакция при спасяването на такова огромно количество. Какво значело мрежа за реакция? При конфискуването на голямо количество водни организми, за което спасителният център към ИРР не разполага с достатъчен капацитет, с координирани усилия (тоест, по предварително създадена организация)  то веднага да може да се насочва към други подходящи места, като по този начин ще се повиши възможността за ефективна реакция, допълни доц. Петрова.

 

СТЕФАН ДЕНКОВ

 

Коментари

Новини Варна