IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Морски бизнес
14:24 | 28 март 2019
Обновен: 19:30 | 28 март 2024

Пресни пролетни риби вече се продават във Варна

Сезонът е открит с карагьоз и попчета, още 2 седмици се лови калкан

По материала работи: Борис Проданов
Калканът леко поевтиня, след като през зимата беше 30 и над 30 лв. за килограм. Снимка Пламен Гутинов

До 5 лв./кг се появи на борсата във Варна пресен карагьоз. Рибата с повечко кости е хит сред почитателите на свежия улов. По-едрите екземпляри са около 8 лв./кг.

 

Калканът в морската столица си остава най-скъп – 25 – 28 лв./кг и по-рядко 30 лв./кг. Каята, която иначе на въдица излиза трудно, в промишлен вариант вече се хваща и струва около 4 лв./кг.

 

Лаврак за 10 – 12 лв. може да разнообрази трапезата Ви. Който спазва постите знае – рибка се позволява на Благовещение. Този празник мина, но не е фатално да сложите и в друг ден подобно блюдо на своята трапеза.

 

Като цяло за част от рибата матрапази и търговци не крият, че с произход Турция и/или Гърция. Лодка на ден излиза с до 15 кг. кая – вече писахме, че попчетата много-много не държат да попаднат в тигана.

 

Калканът е с разрешение за улов до средата на април, леко му падна цената, която в един момент удари над 30 лв.

 

Пасажи сафрид ще довтасат около Гергьовден. Тогава може да се хвърля на чепаре. На юг вече е излязъл споменатият карагьоз – от лодките се купува за 7 – 8 лв./кг.

 

Попчетата се ловят къде с мрежи, къде с кошове. Не си губете времето да стягате въдици за тях.

 

Очевидно в Черно море се случва и нещо чрезвичайно, защото рибари пък се оплакаха от зелени раци да късат мрежите. Тези морски обитатели в момента излизат заради топлото време в тревожни количества. Вероятно заради наводненията преди години, пратила в морето доста мъртва таранка, която е деликатес за рачетата. Уви, тях не бива да слагате на трапезата. Вкусни са друг вид раци – т.нар. „паур“. Той сега обаче е забранен за улов.

 

Матрапази предупреждават, да не се купуват зелени раци от сергиите. Поне засега те не са засечени в търговската мрежа.

 

Борис Проданов

 

Още по темата: 

 

Рибари се ориентират към реки и водоеми през зимата

 

Каята не бърза да увисне на кукичката

Коментари

Новини Варна