IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Морски бизнес
13:23 | 28 май 2019
Обновен: 05:02 | 20 април 2024

Основни видове в Черно море са застрашени от изчезване

Световният океан е в колапс, трябва да се вземат мерки, алармира проф. д-р Снежана Мончева от ИО на БАН

По материала работи: Борис Проданов
Основни видове в Черно море са застрашени от изчезване

През последните години замърсяването и свръхуловът са причина за намаляване на рибните запаси. Това определено влияе и на Черно море. Тревожна статистика показва, че все повече видове са застрашени от изчезване.

 

„Заради глобалното затопляне ледниците се топят. Нивото на световния океан се е покачило с 10-20 см, полярните шапки намаляват. Т.е., това означава 1/10 инча на година. От 2012 – 2017 г. имаме загуба на ледена покривка 220 гигатона, надвишавайки 5 пъти скоростта от последните 20 г. Последствията са много“, каза за тв „Черно море“ проф. д-р Снежана Мончева, директор на Института по океанология при БАН.

 

В резултат се наводняват крайбрежни акватории, променя се климатът. Допълнителен проблем са пластмасовите отпадъци, които непрекъснато тровят Световния океан.

 

„Безспорно видовото разнообразие се влияе от всичко. Това е последният приемник на качеството на околната среда. Защото от нея зависи съставът и на видовете. Появяват се и нови, които не са регистрирани. Науката е категорична, че 1/3 от видовете са застрашени от изчезване, а до 2100 г. може би половината от морските обитатели може да изчезнат“, добави проф. Мончева.

 

Черно море е специфичен басейн, който е природно ощетен, обясни експертът.

 

„Първо е било сладководен басейн, после се променя. Видовете са между 144 – 175. И трите вида делфини вече са вписани в Червената книга, а още много видове са заплашени от изчезване“, алармира проф. Мончева.

 

Човекът е източник на всички заплахи, но и единствената възможност за решаване на проблемите.

 

„Вниманието на обществеността към Черно море трябва да се изостри. Това вече е направено от Европейската комисия. Тази година има приета стратегия за иновации. Надяваме се вече да е равнопоставена на европейската карта за изследване и иновации. България поема много инициативи за опазването му, но е необходима консолидация на усилията“, смята проф. Мончева.

 

Емил Дамянов

Борис Проданов

 

Цялото интервю: "Щрихи от утрото" (27.05.2019) - За състоянието и чистота на морската вода

Коментари

Новини Варна