IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Морски бизнес
14:28 | 7 август 2019
Обновен: 18:12 | 18 април 2024

Във Варна румънец подготви околосветско плаване с яхта

За около 200 дни Мариус Албу смята да приключи успешно пътешествието

По материала работи: Борис Проданов
МАРИУС АЛБУ И СЪПРУГАТА МУ КАТАЛИНА АЛБУ, която беше във Варна за финалната подготовка преди плаването. Снимка ФЕЙСБУК

Във Варна ветроходецът от Румъния Мариус Албу подготви околосветското си плаване. Той ще се опита да „затвори кръга“ с яхтата WAMM III. Албу е на 64 г., той е и алпинист. Вече е обиколял света по вода. В морската столица той пристигна за набавяне на провизии. Намеренията му са по време на плаването, което стартира на 15 август от Констанца, да посети всичко на всичко 6 пристанища.

 

Първо ще бъде в Гибралтар – начална и крайна точка за околосветското плаване. Той ще е на яхтата сам и няма да стъпи на суша 7 месеца.

 

Във Варна и Созопол Мариус Албу подготви лодката WAMM III за изпитанието. Тя е от алуминий, с дължина 14 м.

 

Албу не скри, че отдавна обмисля пътешествието. Обиколките на света в предишни години са в компанията на съпругата му Каталина. Самотното плаване за него е поанта на усилията му като ветроходец.

 

Той е възнамерявал да стартира от морската столица за Деня на Варна, но началото на обиколката – 15 август (Успение на Пресвета Богородица) е важен ден и в Румъния. От Гибралтар на 1 октомври той ще влезе в океана.

 

Разчита за около 200 дни да приключи кръга около Земята. Много е щастлив, че във Варна се е запасил с лютеница и българско сирене, което според него е №1 в света. От всяко пристанище, в което спре, смята да купува нещо специфично и традиционно. Има заредени 10 литра ракия от Мъглиж. За по-сигурно обаче е качил на борда и 60 литра румънска, с която да разведрява самотното плаване.

 

Мариус е оптимист за начинанието си. Ако успее ще стане първият румънец, който е обиколил сам света с яхта.

 

Още по темата: Кап. I ранг (о.р.) Бранимир Тодоров: Никой не се е родил моряк

Коментари

Новини Варна