IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 22°
Морски бизнес
16:17 | 9 август 2019
Обновен: 12:01 | 24 април 2024

Американският разрушител „Портър“ акостира във Варна

Поводът е 140-та годишнина на българския флот

По материала работи: Слав Велев
Американският разрушител „Портър“ акостира във Варна

Американският разрушител „Портър“ от състава на ВМС на САЩ е на посещение във Варна до 11 август. Поводът е 140-та годишнина на българския флот. Именно от този боен кораб са изстреляни няколко десетки крилати ракети "Томахоук" по сирийската авиобаза "Шайрат" през 2017 г. Атаката е в отговор на употреба на химическо оръжие.

 

Не сме тук заради напрежението в Черно море. Това е рутинно посещение, а целта е да укрепим и доразвием връзките с нашите партньори от НАТО и да постигнем оперативна съвместимост на Военноморските сили, каза капитан II ранг Крейг Трент – командир на кораба.

 

 

"Портър" е въоръжен още с антибалистични ракети, от типа използвани преди десет години от САЩ, за да унищожат дефектен свой апарат в орбита и доказвайки своите военни възможности в Космоса. Във въоръжението на разрушителя влизат още противокорабни ракети, няколко оръдия и торпеда.

 

Този кораб е 28-ия разрушител от клас „Арли Бърк“. Способен е на разнообразни мисии и задачи. Участвахме в учението „Морски бриз“ през миналата година с българския флот. А за последно бяхме на ваша територия през  лятото на 2016-а. Ангажиментът ни е да насърчаване мира и просперитета в региона, каза още команирът му.

 

300 мъже и жени е екипажът на кораба. Базовото му пристанище е в Рота, Испания, където са разположени още три разрушителя от същия клас. В празненствата за 140 години ВМС на България ще се включат още шарже д‘афер на Посолството на САЩ Джъстин Фрийдман и контраадмирал Майкъл Бейз, началник отдел  Международно сътрудничество“ на Шести американски флот.

 

АЛЕКСАНДЪР ЙОРДАНОВ

Коментари

Новини Варна