IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Морски бизнес
15:17 | 10 септември 2019
Обновен: 04:27 | 28 март 2024

До 10 години кораби без екипажи ще плават в световните морета

18-ят конгрес на Международната морска асоциация на Средиземноморието – IMАM се провежда във Варна

По материала работи: Слав Велев
снимки: Ели Маринова

До 10 години кораби без екипажи ще плават в световните морета. Въпрос на близко бъдеще е да бъдат изгладени всички технически и юридически подробности за пускането им на вода. Това каза доцент Петър Георгиев от ТУ Варна, който е председател на провеждащия се във Варна 18-ти  конгрес на Международната морска асоциация на Средиземноморието – IMАM. На форума в рамките на три дни в три паралелни зали се обсъждат иновации в морския бизнес, проблеми, засягащи опазването на световния океан, в частност Черно море, изчезването на част от рибните ресурси и преулова, подобряването на маневреността на корабите и други. Ще бъдат изнесени 85 доклада на участници от 17 държави  - България, Великобритания, Германия, Гърция, Египет, Естония, Канада, Китай, Индия, Испания, Италия, Полша, Португалия, Турция, Украйна, Финландия, Хърватия.

 

Международната морска асоциация на Средиземноморието – IMАM   е доброволна организация, създадена през 1974 г. от институции от 6 страни около Средиземноморието и цели да обедини изследванията на учени и университетски преподаватели в областта на корабоплаването и моретата. Постепенно страните участнички се увеличават. Новото през тази година е вниманието на страни-членки на Европейския съюз към Черно море и неговите проблеми.

 

Доц. Георгиев припомни, че с министерската декларация за сътрудничество, подписана в Бургас през 2018 г. е направена първата стъпка за развитие на синята икономика в Черноморския регион. С подписването ѝ, държавите с излаз на Черно море се ангажираха да прилагат общ подход и да имат синергия между проектите, които реализират в области като екология, икономика, туризъм. Този документ изразява волята на страните от региона да изпълняват проектите съгласувано, за да се постигне по-голяма добавена стойност и растеж. Растежът на синята икономика изисква постигането на ефективна координация между политиките в отделните сектори, имащи отношение към морето. На форума във Варна ще стане ясно доколко всяка държава е заложила до момента в своето законодателство необходимите мерки, които гарантират развитието на синята икономика в Черно море, както и нивото на транспортна свързаност, опазване на околната среда, научна дейност и иновации в Черноморския басейн.

 

Три пленарни доклада и почетна научна сесия ще се бъдат посветени на проф. Пенчо Пенчев от Университета в Рощок, който повече от 40 години неуморно работи за укрепване на международното сътрудничество между двата университета и е гост на конгреса.

 

Вече за никого не е тайна, че в северната част на Тихия океан отдавна се е образувало колосално сметище. Специалистите го наричат “Голямото тихоокеанско сметище“, „Източния континент от боклук“ и други многозначителни имена. Но тези определения дори не приближават истинските размери на екологичната трагедия. Петното всъщност вече придобива размерите на континент и учените бият тревога. Страни участнички от басейна на Тихия океан като Индия ще споделят своите усилия за създаването на плавателни средства и подводни автономни апаратури, заети с почистването на огромните пластмасови наноси.

 

Финландия и Естония пък ще споделят своя опит по проблема с изчерпването на рибните ресурси и преулова.

 

Варна е била домакин на конгресите през 1987, 1993 и 2007г. Тази година за втори път (след 2007) домакин е ТУ – Варна. Тазгодишното издание на форума е подкрепено от Фонд “Научни изследвания” по проект КП-06-МНФ – 15, както и от спонсорите – Морски клъстър България, “Терем – Флотски арсенал” и групата SENER.

Ели Маринова

Снимки авторът

 

Производството на черни миди може да скочи до 20 000 тона

Коментари

Новини Варна