IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 23°
Морски бизнес
13:06 | 2 октомври 2019
Обновен: 09:49 | 29 март 2024

Слагат на тезгяха за приватизация моторен ферибот „Героите на Одеса“

Плавателният съд не се използва и от него не могат да се извличат приходи

По материала работи: Ставри Таргов
Слагат на тезгяха за приватизация моторен ферибот „Героите на Одеса“

Правителството ще предложи на Народното събрание да вземе решение за приватизация на моторен ферибот „Героите на Одеса“. Това съобщиха от пресцентъра на Министерския съвет. Плавателният съд е част от имуществото на „Български морски квалификационен център“ ЕАД (БМКЦ).

 

Дружеството не е „корабоплавателно” или „назначено” предприятие от българска страна по спогодбата между правителствата на България и Украйна за съвместна експлоатация на фериботната връзка между пристанищата Варна и Иличовск от 20.11.1995 г. както и по спогодбата между правителството на България, изпълнителната власт на Грузия и кабинета на министрите на Украйна за съвместна експлоатация на железопътната фериботна връзка между пристанищата Варна, Поти/Батуми и Иличовск от 17.04.1999 г. и няма друга възможна алтернатива за експлоатацията на ферибота.

 

Той не се използва в основната дейност на дружеството и от него не могат да се извличат приходи, което в дългосрочен план води до утежняване финансовото положение на БМКЦ ЕАД.

 

В случай, че Народното събрание вземе решение за приватизация, процедурата за това ще бъде реализирана от Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол по реда на Закона за приватизация и следприватизационен контрол.

 

Черно море

 

Коментари

Новини Варна