IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Морски бизнес
15:41 | 8 октомври 2019
Обновен: 08:04 | 28 март 2024

ЕК определи ограничения за улова на калкан и цаца догодина

57 тона е българската квота за калкана през 2019 г.

По материала работи: Слав Велев
ЕК определи ограничения за улова на калкан и цаца догодина

 

Европейската комисия представи днес предложенията си за квоти за риболова в Черно море догодина. Ограниченията засягат улова на калкан и на цаца, се посочва в съобщението на комисията.

 

За улова на калкан се отбелязва, че квотите за Черно море ще следват ограниченията, определени за същата риба в Средиземно море. За улова на цаца в Черно море ЕК предлага запазването на тазгодишната квота - 11 475 тона.

 

Решението за квотите ще бъде взето окончателно от Съвета на ЕС през декември, пише БТА, цитирана от Investor.bg.

 

За тази година Съветът на ЕС е определил общ допустим улов на 114 тона калкан в Черно море, разпределен поравно между България и Румъния. Калкан в Черно море ловят и останалите държави с излаз, които не са в ЕС и не спазват европейски ограничения - Турция, Украйна, Грузия и Русия.

 

Припомняме, че до 2017 г. не са договаряни квоти между черноморските държави, а от 2008 г. насам ЕС определя квоти за улова на калкан и цаца, които важат само за страните от Общността.

Коментари

Новини Варна