IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Морски бизнес
12:21 | 29 октомври 2019
Обновен: 08:06 | 28 март 2024

Фрегата „Верни” участва в операция на НАТО в Средиземно море

Учението е по морска сигурност „Sea Guardian”

По материала работи: Слав Велев
Фрегата „Верни” участва в операция на НАТО в Средиземно море

Приключи първият етап от участието на фрегата „Верни” в операция на НАТО в Средиземно море по морска сигурност „Sea Guardian”, съобщиха от пресцентъра на ВМС. На 22 октомври 2019 г., след заставане във военноморска база Аксаз, Турция се сформира тактическата група и се проведе подготовка в базови условия, както и работни срещи с представителите на командването на военноморския компонент на НАТО (MARCOM). Освен фрегата „Верни” в тактическата група са включени фрегатите „Наваринон” от ВМС на Гърция и „Реджеле Фердинанд“ от ВМС на Румъния. Командир на групата е капитан I ранг Темистоклис Пападимитриу а флагман е фрегата „Наваринон” на чийто борд борда се намира щаба на тактическата група и представители на участващите кораби.

 

На 24 октомври тактическата група напусна военноморска база Аксаз и започна поредния етап от операцията на НАТО. Пред екипажа на фрегата „Верни” бяха поставени конкретни задачи по наблюдение на надводната обстановка, свързани с осигуряване на безопасността на корабоплаването в района на операцията, както и съвместни тренировки между корабите в групата. От 28 до 30 октомври, групата е на посещение във военноморска база Александрия, Египет. Целта на визитата е укрепване на добрите взаимоотношения на НАТО с флотовете на държави, които не са членки на Алианса. Планирано е съвместно учения на море от типа PASSEX с кораби от ВМС на Египет.

 

Четете още: Разрастването на пристанище Варна е национален транспортен приоритет

Коментари

Новини Варна