IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Морски бизнес
13:11 | 28 ноември 2019
Обновен: 01:38 | 28 февруари 2024

Ученици и студенти разглеждат морската професия като свой път

„Ден на сини кариери“ се провежда за трети път във Варна

По материала работи: Слав Велев
снимки: Пламен Гутинов

Ученици, студенти и дипломирани специалисти, работещи в морския бранш си дадоха среща в Третото издание „Ден на сини кариери“, което се провежда в Юнашкия салон във Варна. Събитието се организира от Морски клъстър България и Българска морска камара, и с активното участие  на фирми от морските сектори, научни институти и образователни институции като Висше военноморско училище „Никола Й.Вапцаров“, Технически университет – Варна, Колеж по туризъм – Варна, Институт по Океанология и др. „Правим това мероприятие с пълното съзнание, че е необходимо, каза Илзе Атанасова, председател на Управителния съвет на Морски клъстър – България. Искаме да запознаем младите хора с възможностите, условията на работа, да ги срещнем отблизо с реализирали се професионалисти, които ще бъдат пример за тях.

 

 

Ще видят добри примери от млади хора, постигнали много в сините сектори. Ще им дадем повече информация и за новите професии, за морското инженерство, иновации, технологии и изследвания, с богатата гама от професии и възможности за кариерно развитие в областите на „Син растеж“. Има голям интерес. Освен младежи, има и девойки. Мисля, че отдавана мина времето, в което морските професии бяха мъжки. Момичетата се справят блестящо. Тук са най-вече ученици от средните училища, на които им предстои завършване. Има и студенти, които имат възможност да се срещнат със свои бъдещи работодатели. Стараем се да съчетаем информационната част с импровизирана трудова борса‘, каза още Илзе Атанасова.

 

Доказали се професионалисти от водещи български компании представиха пред аудиторията спецификата и преимуществата на сектори като морски транспорт и круизен туризъм; пристанищни дейности, логистика, агентиране, снабдяване и други услуги; корабостроене, кораборемонт и океанско инженерство; научни изследвания и иновации в морските сектори. Акцентирано бе върху перспективите и изискванията на бизнеса за упражняване на професии от „синята икономика“ при използване на съвременни технологии и ще очертаят възможностите за кариерно развитие в основните за региона сектори от „Син растеж“.

 

Стратегията на ЕС „Син растеж“ идентифицира морските дейности с най-голям потенциал за бъдещ растеж и перспективи за работни места в Средиземно и Черно море. За постигането на устойчив растеж, Синята икономика се нуждае от квалифицирани и опитни специалисти. Много сини сектори изпитват затруднения при намирането на подходящи кадри и очакват тези трудности да продължат. Заинтересованите от подготовката на квалифицирани кадри за секторите на „Син растеж“, преодоляването на пропуските и различията в уменията им, обединяват усилия за превръщане на "синята кариера" в по-привлекателна за младите хора в страната.

 

Своето задоволство от пълната зала изрази капитан Богдан Богданов председател на Българската Морска Камара, който поздрави участниците. „Толкова млади хора, дошли на събитието ми дават увереност, че морска България има бъдеще и морските професии за живи. Имаше години, в които нашата страна бе сочена като една от силните морски държави и тези години не са били много отдавна.  През 1969 г.  от трибуната на ООН на голям форум България бе посочена като най-бързо развиващата се морска страна. Тогава нашата корабостроителница произвеждаше по 10 кораба годишно. Надявам се, че по-добрите години за морското ни развитие предстоят, благодарение на вас“, допълни кап. Богданов.

 

„Ден на сини кариери“ ще излезе и извън рамките на Варна. Вече се водят преговори с организации от Бургас, както и крайречни градове като Русе и Силистра, които да помогнат в провеждането на подобна среща в техните градове.

 

Ели Маринова

Снимки Пламен Гутинов

Коментари

Новини Варна