IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Морски бизнес
15:03 | 4 декември 2019
Обновен: 18:05 | 17 март 2024

Експерти: За хубав шаран трябва да даваме не по-малко от 7 лева

По-ниската цена означава, рибата е от контрабанда и крие здравни рискове за потребителя

По материала работи: Слав Велев
Експерти: За хубав шаран трябва да даваме не по-малко от 7 лева

Определящ фактор при избор на шарана за Никулден е цената.  Традиционната риба за празника не трябва да струва по-малко от 7 лева за килограм. Това каза д-р Златина Димова, директор на ОДБХ - Варна, в сутрешния блок на тв „Черно море“ - „Утро в нашия град“, с водещ Иван Барбов.

 

По думите й  изпълнението на технологичния процес - от отглеждането на шарана до доставянето му до обектите, оправдава и стойността на рибата по пазарите.

 

Ветеринарни лекари, които  управляват стопанства за риба и които имат реална преценка по отношение на изразходвания ресурс при контрола на здравословното състояние, на изхранването, на ваденето и доставянето й до обектите са категорични, че ако се предлага евтино, някъде по веригата има нарушения, допълни още тя.

 

Сериозен проблем е контрабандата на шаран, а добивът на рибата от нерегламентирани язовири крие рискове, припомни директорът на ОДБХ - Варна.  Тя уточни, че в язовирите, които са регистрирани в ОДБХ и ИАРА, се извършва контрол за паразити и заболявания на развъжданата риба, а тази от нелегален улов не е безопасна за консумация.

 

Според експерта потребителите са добре информирани какво трябва да търсят в рибните магазини, разпознават прясната риба и не се подвеждат от нелоялни търговски практики.

 

Най-честите нарушения са предлагането на охладена риба, която всъщност е била замразявана, както и заблуждаване за произхода с поставен етикет от България вместо от Гърция, сподели още д-р Златина Димова.

 

През целия декември ще бъдат интензивни проверките на агенцията, припомни още тя, а до Никулден фокусът е поставен върху търговците на риба.

 

Обхватът на контрол е широк. Екипи ще проверяват  местата на първа продажба на риба съвместно с ИАРА, транспортирането на охладената риба, магазини и складове за търговия, вноса на суровината и др.

 

Стриктно ще бъде следено за условията на съхранение на рибата, материално-техническата база, технологичното оборудване, хигиената на персонала. Гледат се и записите на търговските обекти.

 

ЕЛИСАВЕТА ИЛИЕВА

 

Повече по темата вижте тук:

 

 

 

 

 

Коментари

Новини Варна