IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Морски бизнес
12:39 | 2 януари 2020
Обновен: 01:15 | 24 април 2024

Регатата „Тол Шипс“ и тази година ще е далеч от Варна

Големите ветроходи през 2020-а се събират в Атлантическия океан и Японско море

По материала работи: Борис Проданов
Карта на "Тол Шипс 2020" в Японско море.

И тази година Варна и Черно море няма да приемат регата „Тол Шипс“, става ясно от публикувания график на проявите на официалния сайт на организатора Sail Training International. Досегашният основен спонсор – руската компания „Совкомфлот“, е заявила съвсем друга дестинация за гонките – в Японско море, между 13 август и 6 септември. Избрани са пристанищата Владивосток, Йосу (Южна Корея) и Нанао (Япония). Няма да се спираме на подробности около организацията, но очевидно е намерението да се използва съвсем друга част от Световния океан.

 

В предишни години „Тол Шипс“ беше в Черно море, като основните пристанища за големите ветроходи бяха в Русия, Румъния и България (именно Варна). За 2019 г. регатата изненадващо се провали, като останаха надежди да се проведе през 2020 г. през май. Уви, очевидно е, че и тази година това няма да стане факт.

 

През юли – август т.г. има гонки от Кадис (Испания) до Дюнкерк (Франция) – т.е. в Атлантическия океан. След това е руската проява в Японско море. За 2021 г. между края на юни и началото на август е Балтийската регата „Тол Шипс“, обхващаша Полша, Литва, Естония, Русия и Финландия.

 

Поне засега в плановете на Sail Training International не е обявено присъствие в Черно море, защото за 2022 г. е заявено Северно море.

 

Борис Проданов

 

Още по темата: "Щрихи от утрото" (26.02.2019) - Защо отменят „Тол шипс 2019“?

Коментари

Новини Варна