IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Морски бизнес
14:34 | 9 януари 2020
Обновен: 16:25 | 25 април 2024

Най-големият център за киберзащита ще бъде в морското училище

Проф. Калинов: Кои са най-търсените морски професии

По материала работи: Слав Велев
Най-големият център за киберзащита ще бъде в морското училище

Киберсигурност  и мехатроника са едни от най-актуалните специалности, по които работи единственото в България висше училище за подготовка на морски кадри. Това стана ясно от гостуването на проф. Калин Калинов, зам.-началник по учебната и научна част във висшето учебно заведение в сутрешния блок на тв „Черно море“ с водещ Иван Барбов. 139 г. от основаването си отбеляза ВВМУ "Никола Й. Вапцаров" във Варна. Най-старото техническо училище у нас е създадено в Русе, тъй като тогавашното речно плаване е било приоритетно за страната в годините след Освобождението. Имало е моменти, в които то е било укривано под формата на рибарско училище. Проф. Калинов припомни, че през 1906 г. училището издава първата диплома за висше образование. Това се е случило преди 113 г. – съвсем в  зората на висшето образование в света. През 2017 г. училището домакинства 18-та годишна асамблея на морските университети. „Това е елитният клуб на морските университети. Преборихме училища от голяма величина, за да домакиснтваме. Ние сме на 3-то място сред университетите в България след национално признание. Очакваме да излезе официалната класация на Асоциацията  на морските университети, където ще поднесем голяма изненада“, допълни проф. Калинов.

 

Над 3000 студенти и 150 курсанти се обучават във ВВМУ. Подготвят се специалисти за въоръжените сили като цяло. Поддържат се морските специалности за традиционните морски професии, но и училището е навлязло в модерните технологии с адекватни нови специалности. „Нямаме конкурент в национален мащаб. Нашата конкуренция са международните университети. 20% от студентите ни са чужденци, които се обучават на английски език. Най-търсени остават специалностите Корабоводене, Корабно инженерство и „Електрообзавеждане на корабите“. Има глад за кадри в световен план. Най-много са студентите гърци, имаме представители на 13 нации. Продължава трайната тенденция на интерес към морските професии“.

 

От няколко години се работи по ново направление – информационно-комуникационни технологии. От тази година започва нова специалност – „Мехатроника“. Тя ще има военна и гражданска проекция и ще подготвя офицери, които ще поддържат системи с изкуствен интелект. Подготвят се кадри не само за ВМС, а и за всички видове въоръжени сили на страната. Започнало е и обучението по гражданския аналог на тази специалност – киберсигурност.

 

По думи на проф. Калинов, през последните години се увеличава и женското присъствие. „Морското училище е съзряло да обучава дами. Искрено се надяваме и бизнесът да е готов да ги назначава. Дамите са до 5% от състава ни. В логистиката и мениджмънта има 90% женско присъствие. 100% от завършилите военни специалности се реализират във въоръжените сили. Те са обвързани и с договор за 10 години да служат след завършването си.

 

„Корабът е една враждебна среда. Един колега обича да се шегува, че корабът е средство, което се опитва или да потъне, или да се запали. Ние се стремим да подготвим психически нашите кадри, които започват да учат при нас за риска, който поемат с морските професии. Нашите възпитаници са с постоянно отворени сетива за безопасността на човешкия живот. Има голям недостиг на морски кадри в световен мащаб. 5% от чуждите офицери под японски флаг са български. Гладът за кадри е особено изострен в корабното инженерство. След втори курс ние нямаме свободни  инженери, те вече са поканени да работят. Липсват механици. Механиката е изключително важна позиция и има отлив в инженерните професии. Изисква се много учене.Това е много тежка професия“.

 

Проф. Калинов отбеляза, че 2020 година ще е предизвикателна. „Училището трябва да се утвърди на позициите, на които се намира и да навлезе в новите образователни пространства. Ще направим силно влизане в  две големи направления – овладяване на системите за въздушно космическо наблюдение и управление на безпилотни въздушни и морски апарати. Огромни информационни потоци се пренасят от и към брега. Важно е тази информация да се опази по отношение на киберзащита. Предстои да изградим голям център за киберзащита, това ще е най-големия център в страната.

 

Ели Маринова

 

 

Коментари

Новини Варна