IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Морски бизнес
16:23 | 27 февруари 2020
Обновен: 11:59 | 23 април 2024

Във Варна ще бъдат построени новите патрулни кораби за ВМС

Обсъжда се идеята и за закупуването на две подводници втора употреба

По материала работи: Слав Велев
Във Варна ще бъдат построени новите патрулни кораби за ВМС

До празника на флота през август ще бъде сключен договорът за построяването на нови кораби за Военноморските сили на България. Това каза днес във Варна министърът на отбраната Красимир Каракачанов. Предстои премиерът да определи работната група. Двата нови патрулни кораби ще бъдат построени във Варна. Министърът посочи, че вече е приключил конкурсът за избор на фирма-изпълнител, който бе спечелен от немската "Люрсен". Кандидатът на италианската фирма "Финкантиери" е отпаднал, тъй като е предложил твърде висока цена от обявената. 

 

"Въпреки, че класираната фирма отговаря на критериите, до сключването на договор има един период на преговори за подобряване на някои параметри, включително финансови. Надявам се заповедта на министър-председателя да излезе до две седмици, след което започват преговорите. Те ще продължат в добрия вариант два месеца. Винаги има право на известно удължаване от две-три седмици, но до три месеца трябва да приключват. Надявам се, че ще сключим договор до празника на флота през август", каза още министърът на отбраната.

 

Обсъжда се идеята и за закупуването на две подводници втора ръка за ВМС. Имаме визия какво трябва да се направи, водим разговори с партньорски държави. Въпросът е дали ще стане в периода 2024-2027 или не, каза още Каракачанов.

 

По негови думи у нас трябва да бъде въведена доброволна военна служба и страната ни има парите и капацитета да обучава по 1500 младежи годишно, които да послужат за целите на отбраната. Дори и да се касае само за формирования, ползвани за запаса. Предстои разглеждане и на внесени предложения за начално военно обучение в училищата.

Ели Маринова

Снимка Пламен Гутинов

 

Министерството на отбраната отличи Военномрското училище

Коментари

Новини Варна