IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Начало
21:48 | 25 януари 2015
Обновен: 08:51 | 20 април 2024

ЕС прави спешно заседание за Украйна

Парламентът на страната пък се събира извънредно, за да разгледа въпроси, свързани с положението в Донбас.

По материала работи: Деян Михайлов
ЕС прави спешно заседание за Украйна

Европейският съюз свиква на 29 януари, четвъртък, извънредна среща на външните си министри, на която ще бъдат обсъдени подновените бойни действия в Източна Украйна, съобщи днес Федерика Могерини, върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността, цитирана от Ройтерс.

През последните дни в Източна Украйна отново се води истинска война, след като проруските сепаратисти обявиха, че на практика престават да спазват примирието и започват нова офанзива, отбелязва Ройтерс.

Сепаратистите предприеха вчера нападение срещу пристанищния град Мариупол с население от 500 000 души. Това е най-големият град в двете разбунтували се източноукраински области, който още е под контрола на Киев.

Два дни по-рано - на 27 януари, парламентът на Украйна ще проведе извънредно заседание, за да разгледа въпроси, свързани с положението в Донбас, съобщи украинската информационна агенция УНИАН, позовавайки се на прессекретаря на председателя на Върховната Рада Дмитрий Столярчук.

„Предвижда се извънредно заседание да се проведе във вторник, на което да се разгледат редица въпроси, свързани с положението в Донбас”, каза Столярчук, като добави, че конкретните въпроси, които ще бъдат включени в дневния ред, ще бъдат оповестени в понеделник.

По-рано председателят на парламента Владимир Гройсман настоя депутатите да се върнат в Киев за провеждане на извънредно заседание на парламента след заседанието на Съвета за национална сигурност и отбрана, което се проведе в неделя във връзка с влошаващата се ситуация в Донбас. На него е бил приет пакет от мерки за укрепване на отбранителната способност на страната.

Коментари

Новини Варна