IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 15°
Начало
16:15 | 5 септември 2015
Обновен: 16:54 | 15 април 2024

“Тойота“ инвестира 50 милиона долара за разработката на “интелигентни“ автомобили

Концепцията на японската компания се различава от идеята за автомобил, който се движи без човешка намеса

По материала работи: Пламен Янков
“Тойота“ инвестира 50 милиона долара за разработката на “интелигентни“ автомобили

“Тойота“ инвестира 50 милиона долара за създаване на “интелигентен“ автомобил. Концепцията на японската компания се различава от идеята за автомобил, който се движи без човешка намеса. Системата, разработвана от “Тойота“, няма да изключи човека от управлението, а само ще му помага и ще коригира негови грешки.


Американският специалист по роботика Джил Прат напуска Агенцията за високотехнологични изследователски проекти в отбраната към Пентагона, за да оглави проекта. Целта на “Тойота“ е да запази ролята на човека в автомобила на бъдещето и да запази удоволствието от управлението. “Една от тревогите ни е, че технологията може да ни лиши от удоволствието да шофираме. Ако автономността може да избегне проблеми, тя може да направи шофирането по-забавно”, коментира д-р Прат.  

 

В бъдеще система с изкуствен интелект би могла по-ефективно да предупреждава водачите при излизане от платното и активно да коригира грешките им. Според екипа на японската компания системата би могла да бъде особено полезна за шофьори в напреднала възраст, като ще им позволи да управляват автомобилите си без риск независимо от вече влошените им показатели, дължащи се на остаряването. 

 

novini.dir.bg

 

Коментари

Новини Варна