IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 15°
Избрано
14:28 | 26 септември 2015
Обновен: 08:53 | 23 април 2024

Телепортираха информация на 96 км

Все още е далеч моментът, в който и хората ще могат да се преместват

По материала работи: Борис Проданов
Телепортираха информация на 96 км

Учени са пренесли квантова информация, носена от светлинни частици - фотони, на разстояние 96 километра по оптични влакна, пише Агенция "Фокус" като се позова на Discovery News. Технологията не би могла да ни транспортира от едно място на друго, но е в състояние да допринесе за разработката на квантов компютинг, неразбиваемо криптиране на компютърни данни и дори да доведе до създаване на квантов интернет в бъдеще.

 

В случая квантовата информация е информацията, съдържаща се в един фотон. Тя се нарича квантово състояние и обяснението й, подобно на другите аспекти на квантовата наука, е отвъд нормалните величини на всекидневието ни. Хироки Такесуе, гостуващ учен в Националния институт за стандартизация и технология на САЩ (NIST), и колегите му са успели да пренесат квантовото състояние на един фотон в друг фотон на разстояние над 96 километра.

 

Такива опити са правени и преди, но телепортирането на квантово състояние по оптични нишки не е лесно. Често голяма част от квантовите данни се загубват в нишките, а темпът на трансмисия е много нисък. “Само около един процент от фотоните преминават целия 100-километров път по влакната”, казва изследователят Марти Стивънс.

 

Такесуе и екипът му са използвали нов вид детектор на единични фотони, разработен от NIST. Въпреки че разстоянието на пренос е рекордно, учените трябва да извървят дълъг път, преди да станем свидетели на стабилен квантов интернет, а да стигнат още по-далече, за да можем да се телепортираме от офиса си, избягвайки автомобилния трафик.

Коментари

Новини Варна