IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Начало
21:26 | 3 октомври 2015
Обновен: 09:38 | 20 април 2024

Бели чорапи? О, ужас!

И още няколко правила в обличането според британски модни експерти

По материала работи: Юлиян Атанасов
Бели чорапи? О, ужас!

Светът на висшата мода твърди, че руши правилата. Достатъчно бе да се хвърли око на моделите от последнита седмица на модата в Лондон, за да стане ясно, че това важи повече отвсякога, пише Би Би Си.

 

Обувките и чантите (коланите) трябва да се съчетават

До неотдавна това наистина е било безпрекословно, но днес нарушението вече е станало по-скоро правило, отколкото изключение. „Този стил се наложи през 50-те години, когато имаше фурор по съответствията„, казва модната историчка Амбър Джейн Бучард. „Бейби бумърите и поколението на контракултурата се разбунтуваха срещу това правило и то никога не се възстанови напълно, освен за кратко в деловото облекло през 80-те години“, казва тя. То е прекалено измислено за 2013 г., казва Андрю Гроувс.

 

Прави ли райето фигурата по-слаба

 

Модният и научният свят се занимават от години с въпроса прави ли райето фигурата по-слаба. През XIX в. пруският психолог Херман ван Хелмхолц изследва ефекта на райетата върху човешките възприятия. Той препоръчва на жените да носят хоризонтални райета, за да изглеждат по-високи.Модните експерти посочват, че райе, което върви напречно в закръглените части на тялото като по-широки ханшове или бюстове, неизбежно прави фигурата по-пълна. „Чистите линии ни правят фини. Моят съвет е да се внимава много с райето„, казва Мартин Алекзандър.

 

Бели чорапи

 

Бели чорапи – просто ужас! Това е правило, което всички мъже трябва задължително да следват, единодушни са модните специалисти. Единственият случай, когато се допускат, е в спортен екип.

 

Хетеросексуалните дупчат лявото ухо

 

Някога се е смятало, че дупченето на мъжките уши за обеца е издавало сексуалната ориентация. Правилото гласяло – продупчиш ли лявото ухо, значи си хетеросексуален, ако е дясното, значи си гей. Но днес това е градски мит, казват специалистите по пиърсинг.По-същественият въпрос е на каква възраст мъжете трябва да свалят обеците. „Онези над 50 г. започват да изглеждат смешни, това е признак на кризата на средната възраст„, казва модният редактор Алекс Байлмс. „Харисън Форд (на снимката) сложи обеца около 50-те и това не го направи по-секси.“

 

Златни и сребърни бижута не се комбинират

 

Златни и сребърни бижута не се комбинират жури е категорично: „Смъртоносна комбинация„, казва Гроувс. Други са по-отворени. „Става дума за личен избор“, казва Алекзандър. „Мисля, че смесването е възможно във всекидневните бижута, но когато става дума за фина и скъпа бижутерия, аз съм за това металът да е един и същ“, смята тя.

 

Синьо и зелено не си подхождат

 

Това не е единствената цветова комбинация, на която традиционно не се гледа с добро око. Според старите правила същото се отнася за черното и кафявото, морскосиньото и черното, розовото и червеното.

 

Докъде трябва да достига вратовръзката

 

Шивашките правила, когато става дума за вратовръзки, ризи, сака и копчета, са истинско минно поле, казват спецовете в мъжката мода. Често пъти те са железни, но за това си има причина – „мъжете повече от жените се нуждаят да бъдат насочвани“ казва Алекс Байлмс.Правилото, че вратовръзката покрива последното копче на ризата, но не стига до колана, се прилага стриктно от всички в индустрията на мъжкото облекло. „Ако е малко по-дълга или малко по-къса, и нещата започват да приличат на гаф„, продължава редакторът на сп. „Ескуайър“.Първоначалната цел на закопчаването била да се покажат добрата кройка и линиите на костюма. Впоследствие се появила и друга. „Оставянето на стратегическите копчета разкопчани показва, че дупките за тях на костюма или ризата са функционални и че това, което сте облекли, е с добро качество. Докато при евтините дрехи копчетата често са пришити, без да се използват“, посочва още Байлмс.

 

Не смесвайте десени

 

Несъвместимите шарки не бива да месят. Смесването на тъкани също е голямата новина, ако се съди по моделите от ревютата на известните марки през последните години.

Коментари

Новини Варна