IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Начало
18:18 | 28 юни 2016
Обновен: 16:23 | 24 април 2024

Панагюрското съкровище се връща у дома

Тежко въоръжени жандармеристи ще го охраняват

По материала работи: Юлиян Атанасов
Панагюрското съкровище се връща у дома

На 30 юни тежковъоръжените жандармеристи, които ще бъдат в двора на НИМ няма да са там, за да изпълняват някаква спецоперация срещу терористи или нашенски бандити, а за да охраняват Панагюрското съкровище, успокои директорът на музея проф. Божидар Димитров. Панагюрското съкровище временно ще напусне НИМ, за да бъде представено в изложба в Панагюрище през следващите 2 месеца.

 

През далечната 1949 г. братя Дейкови откриват случайно при изкопни работи край Панагюрище тракийското златно съкровище, за което се смята, че датира от 4-и век пр. Хр. По-късно то е преместено в Пловдив, а оттам - в София.Съкровището представлява изключително красив златен сервиз с много богата украса и орнаментика. Използвал се е за пиршества или за религиозни тайнства и ритуали, свързани с тракийската митология. Състои се от девет съда, изработени от чисто злато и е с общо тегло над 6 кг. Уникалното съкровище през последните десетилетия е обиколило почти целия свят и е видяно от милиони хора.

dnes.bg

Коментари

Новини Варна