IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Начало
18:20 | 2 август 2016
Обновен: 17:00 | 15 май 2024

Във Варна обучават деца за водолази и моряци

Цяла седмица ще се запознават с интересни морски професии

По материала работи: Слав Велев
Във Варна обучават деца за водолази и моряци

Деца от различни възрасти тази седмица имат възможност да се запознаят със спецификата на различните  морски професии. Малчугани от 6 до 11-годишна възраст днес гостуваха на учените  в Аквариума. Инициативата е организирана от Центъра за кариерно ориентиране във Варна и се реализира с европейско финансиране.

 

Варна постоянно изпитва необходимост от морски специалисти. Целта на инициативата е да представи работата на всички въвлечени в морския сектор, за да предизвика интерес у най-малките. Насоките, които се дават, са важни за техния избор по-нататък. 
Развитието им в това направление е добра инвестиция както за регионалната, така и за националната икономика, смятат организаторите.

 

Децата имаха среща с учените от Института по рибни ресурси, които ги запознаха с най-важните аспекти от работата им и значимостта на професиите  като биолог и еколог. Малчуганите получиха стимул да залягат над уроците повече, след като разбраха  каква е отговорността  на тези специалисти,  които с изследователската си дейност разкриват пред света не само богатствата от растителни и животински видове в морския свят, но показват и резултатите от екологичните проблеми. 

 

 

В проявата се включиха и деца със специфични образователни потребности.
“Ние обучаваме младежи  със затруднения на самостоятелен и независим живот. Добиват полезни  трудови умения, а целта е да намерят реализация, след като завършат училище. Ще е хубаво за тях да продължат своя професионален път в тази сфера, като се има предвид колко възможности разкрива нашият град”, споделиха пред „Черно море“ организаторите на проявата.

 

 

Елисавета Илиева

Снимки ЕЛИ МАРИНОВА

Коментари

Новини Варна