IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
България
11:09 | 20 август 2016
Обновен: 03:14 | 21 април 2024

Листовките - препъникамък за почти всеки трети кандидат-шофьор

Мерките са заради установената практика изпитите на теория да се манипулират с камери, монтирани над работните места в част от изпитните кабинети

По материала работи: Юлиян Атанасов
Листовките - препъникамък за почти всеки трети кандидат-шофьор

Листовките се оказват препъникамък за почти всеки трети кандидат-шофьор. Това показват данни на министерство на транспорта, откъдето вчера съобщиха, че теоретичните изпити занапред ще се провеждат само в кабинети на Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация".Средно по около 120 хил. души се явяват на листовки, а бройката на изпитите достига около 200 хил. на година, показва още информацията на ведомството, цитирана от в."Монитор".

 

Промяната на местата, където ще се изпитват курсантите на листовки идва с влизането в сила на измененията в Наредба 38. Според тях новите места се ограничават до 27-те областни представителства на "Автомобилна администрация". Досега теоретичните изпити можеха да се полагат и в още 100 частни центъра.Въпреки че измененията влизат в сила от днес, първите теоретични изпити в специалните стаи ще се провеждат от края на седмицата. Причината са вече заплануваните около 30 изпита, които са при заварено положение.

 

Мерките са заради установената практика изпитите на теория да се манипулират с камери, монтирани над работните места в част от изпитните кабинети. Това стана ясно по време на проверка на Специализираната прокуратура. Сред начините за измама е използването на слушалки, мобилни телефони и други устройства, чрез които верните отговори се диктуват на кандидатите от лица извън залите за изпити. Установени са и случаи, при които други лица вместо кандидат-шофьорите се явяват на листовките.

 

Заради подобни нарушения от 1 април до момента са анулирани резултатите от изпитите на около 144 кандидати. С промените ще се установи пълен контрол върху системата за видеонаблюдение и техническите средства при изпитите, коментираха от транспортното ведомство.

 

От днес е забранено да се ползват други електронни устройства освен осигурените за изпита таблети. Освен това до 1 март 2017 г. всички изпитни места в кабинетите трябва да бъдат изолирани едно от друго, така че кандидат-шофьорите да нямат физически или визуален контакт помежду си. Преди изпита, те ще бъдат проверявани с детектори за метал за наличието на електронни устройства у тях.

 

Всяко място ще бъде оборудвано с работна станция, камера и микрофон. В залите ще бъдат монтирани системи за контрол на изпитния процес, апаратура за регистриране на сигнали от електронни устройства, както и система за автоматично известяване и записване на сигналите при тяхното засичане. Ще има и специализирана мобилна техника, с която изпитващият да проверява за излъчвани сигнали от електронни устройства по време на изпита.

bgonair.bg

Коментари

Новини Варна