IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Начало
17:01 | 24 септември 2016
Обновен: 08:39 | 1 май 2024

1070 туристи посетили само за ден историческия хълм "Трапезица" в Търново

През следващите 45 дни крепостта ще е отворена за посетители

По материала работи: Слав Велев
1070 туристи посетили само за ден историческия хълм "Трапезица" в Търново

1070 туристи са минали само за един ден  през историческия хълм Трапезица във Велико Търново.  Посетителите са разгледали крепостта на 23 септември. Това съобщиха от Регионалния исторически музей /РИМ/ в старата столица.

 

Ден след официалното откриване на възстановения и социализиран архитектурно-музеен резерват в Деня на Независимостта, твърдината  отвори врати за посетители.

 

 

Първият турист, закупил билет още в 9 часа, е била Виктория Петкучева от Сливен. Общо 552 туристи са се разходили на хълма като са се изкачили с фуникуляра, което е наложило зъбчатата железница да работи непрекъснато и да направи над 70 двойни курса. Таксата за панорамния асансьор е 10 лева, а за обиколка на хълма – 6 лева, като има преференции за деца, ученици, инвалиди и пенсионери. Останалите 528 туристи са избрали пешеходния маршрут по екопътеката.
 

„Няма изразени негативни мнения за организацията на обекта, но имаме множество препоръки”, обясниха от РИМ.
От културната институция съобщиха, че служителите на музея са били инструктирани да ги записват надлежно с цел подбряване на услугата и туристическия продукт. Някои от препоръките са за липсата на подробни информационни табели, които предстои да се осигурят, други касаят повишената безопасност на обекта. От музея са отпечатали и 3000 листовки с инструкции за безопасност при придвижването по калето, които ще стигнат за този сезон.

 

През следващите 45 дни крепостта Трапезица ще е отворена за посетители.През почивните дни, болярския град  гъмжи от туристи , хотелските бази са препълнени. Без почивка работят всички музейни обекти, като пред крепостта Царевец и Мултимедийният посетителски център със силиконовите фигури на персонажи от Второто българско царство се извиват опашки.

 

Четете още  Откриха възстановената крепост „Трапезица“ във Велико Търново

 

 

Коментари

Новини Варна