IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Начало
14:59 | 24 септември 2016
Обновен: 07:54 | 19 май 2024

Ще бъде ли прекръстен връх Шипка?

Учени настояват той да върне старото си име Св. Никола

По материала работи: Слав Велев
Ще бъде ли прекръстен връх Шипка?

Връх Шипка да бъде прекръстен на връх Свети Никола. Това поискаха интелектуалци от президента Росен Плевнелиев. В дните, в които честваме Независимостта на България, те отново напомниха, че първоначалното име на историческия връх е именно Св. Никола. 

 

Защо се е стигнало до там името на върха да бъде променяно дори два пъти и защо в момента съществуват два съседни върха с името Шипка?

 

Върхът с паметника е носел името Св. Никола. А върхът Шипка, където са се водели битките на опълченци, руската армия и турските войски, е отсреща, разказват хора, участващи в подписката.

 

Цялата налична преписка в архивите на страната говори за изграждането на Паметник на свободата на връх Свети Никола.

 

Според справка с енциклопедия от Следосвобожденска България, върхът наистина е носил името Св. Никола. До 1951 г., когато властите решават друго. По това време върви преименуване на много обекти в страната, които се свързват с буржоазни или религиозни събития и символи. По тази причина и легендарният връх с име на светец получава ново име - на руския генерал Столетов.

 

Години по-късно властта отново сменя името, защото Столетов не се харесвало на Брежнев - защото бил руски царски генерал, разказва Нова тв. Така през 1977 г. върхът получава името Шипка, сочат архивите в Държавен вестник. 

 

Името е същото като това на съседния връх, с не по-малко история. 

 

Така от 1977 г. насам в България има два планински върха с името Шипка.

 

Според учените смяната на името на върха,където се намира Паметникът на свободата, е необходимо, за да не се преиначава историята. 

 

 

Коментари

Новини Варна