IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Начало
15:05 | 6 декември 2016
Обновен: 11:50 | 24 април 2024

Плоският данък подпомага развитието на икономиката

Работещите имат мотивация да повишават своята квалификация, смята финансистът Веселин Моров

По материала работи: Слав Велев
Плоският данък подпомага развитието на икономиката

 

Според експерта фактът, че се говори за промяна на данъчната система и конкретно преминаване от плосък данък към пропорционален, по-скоро е обвързан с политическата обстановка и нестабилността и в по-малка степен  с реални икономически причини, категоричен бе Моров в интервю за тв „Черно море“. 
 

Плоският данък работи успешно в развиващите се икономики, докато прогресивният данък се налага в икономики, които са достигнали своя разцвет, посочи разликите Моров. Сам по себе си плоският данък подпомага развитието на икономиката, защото стимулира работната ръка, т.е работещите имат мотивация да повишават своята квалификация и така да търсят възможност за надграждане и кариерно развитие, а така  да очакват и по-високо заплащане. При пропорционалната  система се наблюдава преразпределяне на някакъв ресурс, който се натрупва,  за да се разпредели, като се отнема от тези, които имат по-високи доходи. Всичко това е за сметка на тези, които  са успели  да се развият и да постигнат по-висока квалификация и съответно предлагат и по-високо качество на труд, обясни още Моров.
Като основен  довод експертът изтъкна още, че пропорционалната система  би имала демотивиращ  ефект, защото ако някой знае, че той няма да бъде облаган с данък и ще му остава по-висок разполагаем доход, който може да харчи, няма да вижда и необходимост за повишаване на своето професионално ниво и образователен ценз.

 

Скоро БНБ изразиха позиция, че не е добре банките да се насочват към рискови проекти, както и че лихвите на международните пазари ще започнат да се повишават през следващата година. „Реално погледнато, паричната политика, която следва всяка една централна банка (Европейската централна банка, Федералният резерв на САЩ, Японската банка и др.), стига и до нашата икономика, което свива възможностите за инвестиции, които предоставяме. С годините напред ще очакваме промяна в тази политика. В момента тя е разширяваща се. Увеличава се паричното предлагане, т. е на парите в обращение, за да може да се стимулира икономическият растеж. Ограничаването на паричното предлагане ще създаде ограничение на достъп до свеж капитал. Това би дало отражение върху инвестиционната активност. Но това е много предварително като становище. 
 

В Италия за една нощ след оставката на премиера се усети нестабилност на банките в страната. От 2007 - 2008 г. започнаха сътресенията в банковата система. Оттогава постоянно експерти настояват, че българската банкова система би била нестабилна. Това обаче не се случва. Ние се развиваме успешно, стабилно. Тя се е отделила от политическата си зависимост до степен, до която паричните потоци, които използват домакинствата или фирмите чрез кредитирането, успяват да осигурят спокойствие. Тази година минаха стрес- тестове, инициирани от ЕК. Те доказаха, че банковата ни система е в добро здраве.

 

 

ИВАН БАРБОВ
ЕЛИ МАРИНОВА

ЕЛИСАВЕТА ИЛИЕВА

 

Вижте целия разговор тук.

 

Коментари

Новини Варна