IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Начало
15:09 | 13 февруари 2017
Обновен: 17:04 | 17 април 2024

Печки на твърдо гориво тровят въздуха в Девня

От началото на годината 5 пъти е отчетено замърсяване над нормата

По материала работи: Борис Проданов
Печки на твърдо гориво тровят въздуха в Девня

В Девня винаги е имало проблем, свързан с чистотата на въздуха, но през последните 3 месеца нещата се влошават. Лошото е, че хората научават за превишените норми седмица по-късно.

 

Може ли община Девня да се справи с проблема? Това е въпросът, който зададохме на кмета на общината Свилен Шитов в сутрешния блок на тв „Черно море“.

 

„От началото на годината досега 5 пъти е установявано превишаване на фините прахови частици на територията на община Девня, каза кметът. За съжаление това го научаваме впоследствие и съответно не можем своевременно да уведомим нашите съграждани, за да се предпазят в дните, когато е имало превишаване.“

 

Голяма част от домакинствата в града се отопляват на твърдо гориво, което допълнително допринася за завишаване на фините прахови частици във въздуха. Община Девня попада сред 28-те общини, които са със завишени норми на замърсяване.

 

„Това ни дава възможност да кандидатстваме по пилотен проект към Министерството на околната среда и водите. В програмата ще бъдат заложени методи и начини за справяне с фините прахови частици, заяви Шитов и поясни, че намерението на общината е да участва с няколко компонента, като първия от тях е монтиране на филтри на еднофамилни и многофамилни жилищни сгради, които използват твърдо гориво за отопление.

 

„Очакваме този проект да бъде финансиран в началото на май, а до ноември да кандидатстваме и за всички други мерки, които сме заложили“, допълни кметът.

 

Иван Барбов

Мариана Стойкова

 

Четете още Тодор Йотов: Защитата от наводнения е сред приоритетите ми

 

 

Коментари

Новини Варна