IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Новина на деня
11:08 | 10 декември 2017
Обновен: 10:42 | 15 април 2024

Калифорния готви забрана на бензиновите и дизеловите коли

Подобни планове има също в редица европейски държави, както и в Китай и Индия

По материала работи: Борис Проданов
Калифорния готви забрана на бензиновите и дизеловите коли

Американският щат Калифорния става поредното място на планетата, където се подготвя пълна забрана на използването на автомобили с бензинови и дизелови двигатели. Засега подобен ход на властите само се обсъжда, като влизането му в сила е предвидено за 2040 г., съобщава агенция Bloomberg. Известно е, че от 2040 г. и три от най-големите европейски държави – Франция, Великобритания и Германия, също трябва да забранят използването на превозни средства с двигатели с вътрешно горене. Други страни от Стария континент – като Норвегия и Холандия, предвиждат това да стане още по-рано – съответно през 2025 и 2030 г.


Извън Европа подобни планове има също в Китай, както и в Индия, където дори се обвързаха с конкретна дата – 2030 г. Индийското правителство вече обяви, че оттогава в страната ще се произвеждат само „екологично чисти” превозни средства, като вече се взимат и мерки в тази посока. Първата от тях е обявяването на правителствена поръчка за закупуването на 10 000 електромобила, които са предназначени държавните чиновници в страната. За спечелването на поръчката се борихи двата най-големи местни автомобилни производители – Mahindra & Mahindra и Tata Motors.


В крайна сметка спечели втората от тези две компании, която дори стартира производството на модела Tigor (на снимката). Той се движи изцяло на ток, като разполага с електромотор с мощност 85 кВт. и 200 Нм. Максималната скорост на хечбека е 135 км, а с едно зареждане той може да измине до 155 км.

Actualno.com

Коментари

Новини Варна