IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Начало
10:25 | 16 декември 2017
Обновен: 21:03 | 20 април 2024

В кои градове у нас хората дишат най-мръсен въздух

Обсъждат се по-радикални мерки срещу замърсяването

По материала работи: Борис Проданов
В кои градове у нас хората дишат най-мръсен въздух

По това време на годината често говорим за измерени над нормите стойности на замърсяване на въздуха. През последните дни местните власти в София анонсираха мерки за справяне с проблема.
 

Сред предложенията са по висока цена за паркиране на Синя зона - 4 лв. и зелен билет за градски транспорт срещу 1 лв. за цял ден за цялата мрежа. Също така безплатни буферни паркинги за хората, които искат да оставят колите и да се движат из центъра на града пеша или с градски транспорт.
 

Обсъждат се и по-радикални мерки.
 

Замърсяването на въздуха ще се прогнозира чрез специална система за ранно известяване, разработена от учените от БАН. Апаратурата вече работи, свързана е и предоставя данни. 
 

Оказва се, че сред градовете, в които хората дишат най-мръсен въздух, са София, Горна Оряховица, Видин, Смолян, Пловдив и Шумен.
 

"Това, което липсва в национален аспект, е оценка на здравния статус на проблема. Ние не знаем как мръсният въздух влияе върху здравето на хората. Ако имаме такава оценка, че проблемът с мръсния въздух ни струва милиард на година и хиляди човешки животи, то тогава ще има политическата воля за бързото му разрешаване", коментира Георги Стефанов – ръководител програма "Зелена икономика" към WWF в предаването "Събуди се" по NOVA.
 

По думите му в цяла Европа изследванията показват, че около 15% от транспортните средства силно замърсяват и София не е изключение.
"Трябва да се спрат старите автомобили. Мерките на Столична община са необходими и са добро начало", коментира Георги Стефанов.
Целта на специалната система за ранно предупреждение е да каже какво ще се случи утре или в следващите дни, за да има превенция. Апаратурата може да прави прогнози 72 часа по-рано.

 

"В момента апаратурата е настроена за територията на цяла България, но с фокус София", обясни проф. Христомир Брънзов, директор на НИМХ към БАН.
 

Обработената информация може да се намери от всеки гражданин на интернет страницата на Столична община в раздел "Околна среда".
ак се справят с мръсния въздух в други места по света.

 

В Атина, в широкия център на града е въведен ограничителен пръстен. Автомобилите се движат на четни и нечетни номера в зависимост от дните. Глобите за нарушителите започват от 300 евро нагоре.
 

"Различен е и данъкът за автомобилите. Въведени са евтини билети за градския траспорт", съобщи кореспондентът на NOVA от Атина Бойка Атанасова. 
 

В Париж регистрираните преди 1997 г. автомобили нямат право да се движат в града през седмицата.
 

"В дните с пикови замърсявания по улиците се движат само най-екологичните автомобили, обозначени със специална винетка, която указва колко замърсява въздуха конкретната кола. За нарушилите правилото е предвидена глоба", коментира кореспондентът на NOVA от Париж Петя Желева.

vesti.bg

Коментари

Новини Варна